Jeff Bezos, Ay’a iniş aracı ihalesi karşılığında 2 milyar dolarlık NASA masrafını karşılamayı teklif etti

Blue Origin kurucusu Jeff Bezos, Bill Nelson'a yazdığı açık mektupta "Ay'a geri dönüş" projesi için insanlı iniş aracı sözleşmesi karşılığında 2 milyar dolara kadar NASA masrafını ödemeyi teklif etti.

Blue Origin kurucusu Jeff Bezos, bir Ay’a iniş aracı inşa etme sözleşmesi karşılığında NASA‘nın 2 milyar dolara kadar maliyetini karşılamayı teklif etti.

Bezos, NASA’nın 14. başkanı ve eski astronot Bill Nelson‘a açık mektup yazarak teklifini iletti. Blue Origin’in mevcut ve önümüzdeki iki mali yönetim yılında NASA’nın 2 milyar dolara kadar maliyetini karşılamayı teklif etti. Bezos, “Amerika’nın geleceğini iyileştirmek için NASA’nın hızla ve kesin olarak Ay’a geri dönmesi gerektiğine inanıyoruz. NASA, yeniden yeni nesil bilim insanı, mühendis ve kaşiflere ilham olma fırsatına sahip” sözlerini kullandı.

Geçen sene nisan ayında NASA, Artemis isimli projeyle 2020’li yıllarda “Ay’a geri dönüş projesi” başlatmıştı. Bu proje kapsamında insanlı iniş aracı ihalesinin ilk aşaması için Blue Origin, SpaceX ve Dynetics’in seçildiğini duyurmuştu. Fakat, NASA, bir sene sonra şaşırtıcı bir karara imza attı ve ihale için yalnızca bir şirket seçtiğini duyurarak SpaceX’e 2,89 milyar dolarlık tek bir sözleşme verdi.

Bezos, mektubunda “Tek kaynaklı yaklaşım yerine, NASA orijinal rekabet stratejisini desteklemeli. Sözleşmeye kısa bir süre kala, NASA kaçırılan teslim tarihlerini, tasarım değişikliklerini ve maliyet aşımlarını müzakere etmeye çalışırken kendisini sınırlı seçeneklerle bulacak” sözlerine yer verdi.

Algılanan kısa vadeli bütçe sorunları nedeniyle Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin orijinal çift kaynaklı ihale stratejisinden saptığını belirten Bezos, mektubundaki teklifin bu engeli ortadan kaldıracağını vurguladı. “İkinci bir iniş ve genel olarak Artemis programı için güçlü bir Kongre desteği olduğunu gördük. Bu desteğin yanı sıra, bu teklifin Amerikalıların bu sefer kalmak amacıyla Ay’a dönüşü için hem teknik hem de mali açıdan güçlü bir temel oluşturduğuna inanıyoruz” dedi.

Amazon’un kurucusu ve CEO’su milyarder iş insanı Jeff Bezos, bu ayın başında Amazon’daki görevinden ayrılmıştı. Geçtiğimiz hafta ise Blue Origin tarafından geliştirilen New Shephard uzay aracı ile beraberindeki 3 kişiyle birlikte uzay yolculuğunu başarıyla gerçekleştirilmişti.

Güncel İçerikler