Yerli kitle fonlama platformu Fongogo, 3.5 milyon TL yatırım aldı

Türkiye’nin kitle fonlaması platformu olma hedefiyle yola çıkan Fongogo, kitle fonlamasını daha ileri seviyelere taşımak için kaynak ihtiyacını Türkiye’nin önde gelen yatırım profesyonellerinin ve melek yatırımcılarının da yer aldığı turda 3.5 milyon TL yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte Ebru Gürses, tüm hisselerini devrederek çıkış yaptı.

2013 yılında kitlelerin gücü ile projelerin, girişimlerin ve işletmelerin kaynağa ulaşımını kolaylaştırmak misyonuyla yola çıkan Fongogo, bugüne kadar 1.200+ kampanyaya 10 milyon TL üzerinde fon aktarılmasına aracılık ederek 75.000+ üyeye ulaştı. Kurulduğu günden itibaren yenilikçi finansman yöntemlerini hayata geçirmek hedefiyle ön satışla fon toplamaya yönelik ödül-bazlı fonlama modelinin yanısıra aylık gelir üretme üzerine kurulu Kumbara modelini, özellikle pandemi süresince zor durumda olan işletmelerin gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla Cansuyu kampanyasını, Fongogo’da başarılı fonlanan ürünlerin satışlarının gerçekleştiği pazaryeri olan Gogopazar’ı hayata geçirdi.

Fongogo, aldığı yatırımla 03.10.2019 tarihli ‘Paya Dayalı Kitle Fonlaması’ tebliği ile Türkiye’de yasal zemine kavuşan hisse bazlı kitlesel fonlama platformunu hızla hayata geçirmeyi hedefliyor.

Kitle fonlamasının girişimci ve yatırımcı için bir çok faydası bulunuyor. Girişimciler, Fongogo üzerinden geleneksel finansman yöntemlerine kıyasla hızlı ve maliyetsiz fon bulma fırsatına sahip oluyorlar. Coğrafi bariyerlerin ortadan kalktığı tamamen dijital bir mecrada 2 ay gibi kısa bir sürede aradıkları fona ulaşabiliyorlar. Fona ulaşımın yanısıra girişimciler fikirlerini kitlelere sergileyerek geribildirim alabiliyorlar ve pazar testi yapmış oluyorlar. Son olarak aldıkları yatırımla beraber müşteri kitlesi oluşturmuş oluyorlar.

Her türlü yatırımcıya açık olan Fongogo, eskiden melek yatırım fırsatlarına erişimi olmayan küçük yatırımcıların da büyüme potansiyeli yüksek olan erken safha girişimlere yatırım yapabilmelerini sağlıyor. Tamamen dijital ortamda yapılan yatırımlar sayesinde bir kaç tuşla kredi kartından ödeme ile yatırımlarını sonuçlandırabiliyorlar. Bir çok farklı şirkete küçük miktarlarda yatırım yaparak portföylerini çeşitlendirebiliyorlar.

Fongogo’nun Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çebi’nin bu konudaki görüşleri ise şu şekilde:

“Fongogo’nun ana amacı girişim ekosistemine cansuyu olmak. Girişimlere yatırımın önündeki bariyerleri kaldırarak tabana yayılmasını ve bu sayede daha fazla işletmenin fona ulaşmasını ve daha fazla yatırımcının sisteme dahil olmasını sağlayacağız. Ekonomik reform paketinde de üzerinde önemle durulan küçük ölçekli işletmelerin halka arz süreçlerinin kolaylaşması ve daha fazla şirketin sermaye piyasalarına dahil olması açısından kitle fonlamasının çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Amacımız sadece bir fonlama platformu olmanın ötesinde ekosistemin büyümesine vesile olan bir sıçrama platformu görevi görmek. Ülkemizde öncüsü olduğumuz kitle fonlaması alanındaki 8 yıllık tecrübemiz ve girişim, yatırım, finans ve bilgi teknolojileri alanlarından gelen deneyimli yönetim ekibimiz ve çözüm ortaklarımızla fon arayışında olan girişimlerin her zaman yanında olmayı istiyoruz. Aldığımız yatırımla ekibimizi büyüterek kitle fonlamasının her alanında öncü olmaya devam etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Güncel İçerikler