Caretta Robotics: Ahmet Bilgen’in liderliğinde su altı robotları üreten Kıbrıs merkezli girişim

Kıbrıs'ta çalışmalarına başlayan Ahmet Bilgen'in liderliğini üstlendiği girişim Caretta, ürettiği Orca isimli robot ile su altında keşif yapacak.

Kuzey Kıbrıs’ta kurulan ve çalışmalarını o bölgede sürdüren Caretta Robotics, uzaktan kumandalı ve otonom kontrol sunan bir modüler su altı robotları geliştiren bir girişimdir.

Foriba ve Figopara’dan tanıdığımız hem girişimci hem yatırımcı kimliğiyle bildiğimiz girişimci Ahmet Bilgen ve Tezel Çelebi tarafından Ağustos 2020’de kurulan Caretta, su altı arkeoloji ve doğal yaşamın araştırılması alanında faaliyet gösterecek, dolayısıyla Kıbrıs’ın su altındaki arkeolojik zenginliklerini ve doğal yaşamını keşfedecek. Şu anda ise ekipte yaklaşık 10 kişi bulunuyor. Su altı robutunun adı ise Orca‘dır.

Orca, denizcilik sektöründe veya deniz ile bağlantılı iş kollarında faaliyet gösteren bir çok kurum ve kuruluşa da ihtiyaç duydukları denizaltı gözlemi konusunda çözüm ortağı olarak hizmet verecek. Robot ihtiyaç duyulan tüm su altı hizmetleri için uygun çözümü kısa sürede sağlayarak, görevleri başarıyla tamamlayacak ve detaylı analiz ile raporlar oluşturacak.

Caretta’nın değer önerisi

DAÜ Teknopark’ta Caretta Robotics ekibinin geliştirdiği su altı robotu Orca, yüksek performanslı, vektörel konfigürasyonlu 8 iticili, modüler yapılı, genişletilebilir özellikleri ile denetim, araştırma görevleri, endüstriyel çalışmalar ve su altı meraklıları için ortaya çıkarılmış bir su altı robotudur.

Özel tasarıma sahip ve hızlı değiştirilebilir özellikteki Li-Ion batarya ünitesinden güç alarak, su altında uzun süreli çalışmaktadır. Şiddeti ayarlanabilir güçlü LED ışıklar, canlı HD görüntü sağlayan 1080p kamera için mükemmel aydınlatma sağlar; bu sayede gece koşulları ve karanlık ortamlarda da üstün görüş imkanı sağlanır. ORCA (ROV), kendi sınıfında zorlu görevleri yerine getirmek için özel donanıma sahiptir. Balık çiftlikleri, boru hatları, su altı inşaatları, limanlar, arama – kurtarma, su altı arkeolojisi, su altı biyolojik araştırmaları gibi birçok sektör için barındırdığı üstün özellikler sayesinde denizaltı araştırma ve gözlemleme görevlerinde kilit rol üstlenmektedir. Çalışacağı ortama ve görevlere göre ekstra sensör, Sonar, Lidar, USBL, DVL, robot kol eklenebilmektedir. 100 metre derinlikte çalışabilme özelliği ve 160 kgf kopma kuvvetine sahip 100-200-300 metrelik kablo seçenekleri ile ORCA farklı endüstrilerin su altındaki tüm ihtiyaçlarını karşılayacak. Caretta Robotics ekibi tarafından özel olarak geliştirilen CAVOS (Caretta Autonomous Vehicle Operation System) yazılımı ve arayüzü sayesinde ORCA’nın su altından aktardığı görüntüleri monitörden veya VR (Sanal Gerçeklik) gözlüğü ile izlemek mümkün. Robotun kontrolünü operatör konsol ya da kullanım ve kontrol imkanlarını daha kolay hale getiren UI teknolojisi sayesinde otonom olarak gerçekleştirilebilmekte. Derinlik sabitleme, pozisyon kontrolü gibi seçenekleri ile robotun işlevselliğini de arttırmaktadır. Bu sayede ORCA ile su altı deneyimlerini oldukça basit ve verimli hale gelmektedir.

Ürünün kullanımı

Hizmet, güdümlü projelerin içeriği doğrultusunda su altı denetim, gözetim ve raporlama şeklinde gerçekleştirilecektir. Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu uzun soluklu deniz altı gözetimi ve raporlanması hizmetlerini saatlik veya proje bazlı kiralama iş modeli ile hizmet verecektir.

Caretta’nın hedefleri

Girişimin kurucu ortağı Ahmet Bilgen: “Akdeniz’de eksikliği hissedilen pek çok denizaltı araştırma ve gözlemleme projelerinde görev alarak su altında kalmış arkeolojik zenginliği ve sualtı doğal yaşamını keşfetmeyi hedefliyoruz. Bu hedefin yanında denizcilik sektöründe veya deniz ile bağlantılı iş kollarında faaliyet gösteren bir çok kurum ve kuruluşa da ihtiyaç duydukları denizaltı gözlemi konusunda çözüm ortağı olarak hizmet vereceğiz.” dedi.

Güncel İçerikler