Google’dan görüntülü sohbette devrim açacak yeni proje: Project Starline

Google görüntülü sohbetlerde karşılıklı iki tarafın birbirini üç boyutlu görmesine olanak sağlayan bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Deneme aşamasında olan Project Starline adını verdikleri bu teknoloji yıllarca süren araştırma ve satın almalara dayalı olarak geliştiriliyor. Yakın gelecekte Starline’ı kişilerin varlığını daha çok hissedeceğimiz görüntülü sohbetlerde sık sık görebiliriz.

Aşağıdaki videoda Starline ile 3D görüntülü sohbeti deneyimleyen kişilerin böyle bir deneyime sahip olacaklarından haberleri yoktu. Kendilerinden ekran ve kamera kurulumlu bir odaya girmeleri istendi. Girdikten sonra hiç beklemedikleri bir anda sevdikleri bir kişi karşılarında 3D olarak canlandı. Verilen tepkiler arasında şunlar vardı:

”Onu hem gördüm hem de odadaki varlığını hissettim. Sanki gerçekten buradaydı.”

”Bir an ona dokunabileceğimi sandım!”

”Gerçekten de aynı odadaymışız gibi hissettim.”

CEO Sundar Pichai bu ”deneyimin” yüksek çözünürlüklü kameralar ve özel yapım derinlikli sensörler yardımıyla hayata geçirildiğini açıkladı. Google’ın araştırma projeleri sayesinde insanların ve konumlarının videolarını interaktif 3D sahnelere dönüştürmeyi başardıklarını da aktardı.

Ekranın etrafına gizlenmiş bir düzine kamera ve sensör kişinin birden çok açıdan görüntülenmesini sağlıyor. Böylelikle tam şeklini çözümleyerek canlı bir 3D modelini oluşturuyor. Çok sayıda boyut sıkıştırma ve işlenme aşamasının ardından tüm model, renk ve aydınlatma bilgileri karşı tarafın sunucusuna gönderilerek 3D görünüm sağlanıyor. Oluşan görüntüyü perspektiflere göre ayarlayabilmek için kişinin baş ve vücut hareketleri dahi izleniyor.

Diğer bir yandan 3D görüntülü televizyon modasının kısa sürede sona erdiğini de hatırlatalım. Artık kimse saatlerce 3D özel gözlüğü takıp dizi izlemek istemiyor. Takmadıklarında da 3D ekranın kalitesi oldukça düşük gözüktüğünden bu model televizyonlar kısa sürede rafa kaldırıldı.

Pichai bu konuda: ”Devrim niteliğinde bir ışık alanı ekranı geliştirdik” diyor. Bunu da muhtemelen kendi teknolojisini ayakta tutmayı başaramayan ve 2018’de iflas eden ışık alanı kamera şirketi Lytro’dan topladığı insanların ve IP’lerin yardımıyla yapıyor.

Işık alanı kameraları ve ekranları 2D görüntüde uygulanması zor olan pek çok tekniği kullanarak 3D görüntüler oluşturuyor. Bu alanda Looking Glass adlı startup küçük birer hologramlara benzeyen 3D modeller ve fotoğraf sahneleri oluşturuyor.

3D görüntülü sohbetin etkisi katılımcıların da ifade ettiği gibi oldukça büyük. Şu anda belirli gruplar üzerinde test edilen Starline projesi, tıp gibi bir kişinin varlığının bile oldukça büyük önem arz ettiği sektörlerdeki ortaklarıyla proje birimlerini kurmaya hazırlanıyor.

Yine de Starline şu an için çok geniş çaplı bir prototip ve fiyatı da muhtemelen gülünç derecede pahalı. Bu nedenle yakın zamanda evlerimizde yer almasını beklemek doğru olmaz. Ancak bu, projenin tüketici sürümünün geliştirilmeyeceği anlamına da gelmiyor. Google bu yıl içinde projeyle ilgili daha fazla paylaşım yapmayı vaat ediyor.

Güncel İçerikler