Fintech nedir? Fintech’ler dünyayı nasıl değiştiriyor?

Tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan fintech kavramı, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte hayatımızda önemli bir yer edindi. İngilizce’de “finance” ve “technology” kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan fintech, Türkçe’de finansal teknoloji anlamına geliyor. Aynı zamanda Türkiye’de kelimenin “fintek” olarak kullanımı da yaygın.

Adından da anlaşılacağı üzere fintech, finans ekosistemiyle teknolojinin bir araya gelmesinden oluşuyor. İlk başlarda finans sektöründeki teknolojik atılımlar üzerinden ortaya çıkan fintech kavramı artık belli bir sınırın içinde değil. Mobil bankacılık, şubeye gitmeden hesap açabilme gibi faaliyletler fintech kavramına dahil olsa da finans dünyasında teknolojiyi kullanarak devrim yaratan girişimler, kendilerini bir fintech olarak konumlandırıyor. Aynı zamanda kripto paralar da fintech dünyasının içinde yer alıyor. Böylelikle fintech, artık geleneksel finansal yapıların dışına çıkarak başlı başına bir sektör halini aldı.

Fintech dünyayı nasıl değiştiriyor?

Türkiye’de ve dünyada fintech alanında faaliyet gösteren girişimlerin büyük bir kısmı, finans dünyasını yeniden şekillendiriyor. Paranın dijitalleşmesi ve yatırım araçlarının dijital dünyaya taşınması radikal değişiklikler olarak görünse de fintech’lerin kullanıcı deneyimini iyileştirmesi ve günlük yaşamı kolaylaştırması büyük önem taşıyor.

Fintech’ler ile birlikte kullanıcıların finansal yaşantısını yönetmek için artık banka şubelerine gitmesi gerekmiyor. Banka müşterileri, işlemlerinin neredeyse tamamını dijital bankacılık hizmetleri üzerinden gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda geleneksel bir bankaya bağlı olmayan fintech’ler, kullanıcıların paralarını dijital hesaplarında tutmasını ve ödemelerini çok daha detaylı bir şekilde takip etmesini sağlıyor.

Fintech ile birlikte kullanıcılar, daha kişiselleştirilmiş bir bankacılık deneyimi yaşıyor. Fintech’ler, yapay zeka ve veri işleme teknolojilerinin yardımıyla müşterilerin bankacılık faaliyetlerini daha kapsamlı bir şekilde analiz ediyor ve kişiye özel çözümler sunuyor.

Aynı zamanda Fintech’ler hem büyük kurumsal yapıların hem de KOBİ’lerin de hayatını kolaylaştırıyor. Kurumsal yapılar, fintech ile birlikte finansal raporlarını daha kapsamlı bir şekilde takip ederken KOBİ’lerin müşterilerinden ödeme alması kolaylaşıyor.

Fintech dünyasının önemli oyuncusu: Param

Finansal teknoloji ve dijital bankacılık dünyası her geçen gün gelişirken, önemli oyuncular yenilikleriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Fintek dünyasının en önemli oyuncularından Param da kısa süre içerisinde mobil uygulama ve tüm ürünleriyle yenilenmiş bir şekilde karşımıza çıkacak. Ödeme aldığınız veya yaptığınız her noktada bulunan ve hızla büyüyen marka için daha detaylı bilgi için tıklayın.

Bu içerik Param sponsorluğunda hazırlanmıştır.

Güncel İçerikler