Armut, 2020’de kullanıcılarından aldığı talepleri inceleyerek bu yılın hizmet trendlerini paylaştı

Türkiye’nin hizmet alanında faaliyet gösteren girişimlerinden Armut, 2020 yılı boyunca hizmet alanların oluşturduğu talepleri değerlendirerek evde kaldığımız süre içinde tüketici davranışlarındaki değişimi ortaya koydu. 3 binin üzerinde farklı kategoride 500 binden fazla hizmet vereni, hizmet alanlarla buluşturan Armut’a gelen talepler, yıl içinde pek çok kategoride büyük değişimler olduğunu ortaya koydu.

Küçük işletmelerin dijital dönüşümü hızlandı

COVID-19’un etkisiyle iş yapma şekillerinde ciddi değişimler yaşanan küçük işletmelerin dijital dünyaya hızlı bir giriş yaptığı görüldü. Web sitesi tasarımı talepleri, önceki yıla oranla %45 büyürken, bu yıl ön plana çıkan kategoriler arasında instagram hizmetleri, sosyal medya post tasarımı, sosyal medya danışmanlığı ve eğitimi gibi hizmetler yer aldı. Mobil uygulama geliştirme talepleri ise 2019 yılı ile karşılaştırıldığında %117 oranında arttı. Bu trendler küçük işletmelerin dijital kanallardan müşteri kazanmaya yöneldiklerini gösterdi.

Eğitimde ve sağlıkta online’a hızla ayak uydurduk

Alınan sağlık tedbirleri kapsamında yılın çoğunu uzaktan eğitimle geçiren öğrenciler, derslerinden geri kalmamak için çareyi online özel ders almakta buldu. Armut’ta 2020 yılı boyunca 17 farklı alanda özel ders hizmeti verilmeye başlandı. En çok tercih edilen İngilizce dersini sırasıyla Matematik ve Almanca takip etti. Oluşturulan taleplerin %61’i online ders olarak tercih edildi.

Pandeminin rehavetine kapılmayıp bedensel ve ruhsal sağlığına özen gösterenlerin tercihi ise online hizmetlere yönelmek oldu. Bir önceki yıla oranla online diyetisyen taleplerinde %17, online psikolog talepleri ise %124 oranında artış görüldü.

2020’de dezenfeksiyon ve psikolog hizmeti rekor rakamlara ulaştı

Pandeminin yayılmasıyla tüm dünyanın en önemli önceliği hijyen oldu. 2020’de iş yerlerini, evlerini ve arabalarını dezenfekte ettiren Armut kullanıcılarının talepleri incelendiğinde dezenfeksiyon talepleri geçtiğimiz yıla göre 474 katına çıktı.

Karantina sürecinde ve sonrasındaki süreçte evde geçirilen zaman süresi artınca evde gerçekleştirilen manikür, pedikür, kuaför, makyaj, ağda gibi kişisel bakım hizmetlerine yönelik talepler, bir önceki yıla göre %91’lik bir artış gösterdi. Yıl boyunca online diyetisyen, psikolog ve kişisel antrenör hizmetlerinde de büyük bir yoğunluk yaşandı. Özellikle Covid sürecindeki belirsizlikle baş etmek isteyen kişiler online psikolog arayışına yönlendi. Psikolog talepleri 2019 yılının 124 katına çıktı ve Armut bünyesinde en çok talep gören hizmetlerden biri oldu. Önceki yıla oranla online diyetisyen taleplerinde %17, kişisel antrenör taleplerinde ise %30 büyüme olduğu gözlendi.

Ne var ne yok tamir ettirdik!

İlgili dönemde evde kullandıkları mobilya ve eşyaları tamir etmeye veya değiştirmeye yönelen kullanıcıların oluşturduğu talep doğrultusunda bu yıl mobilya tamiri taleplerinde %122 oranında bir artış söz konusu oldu. Evde kaldığımız süre boyunca mutfakta bol bol kek ve börek yapan kullanıcıların bozulan fırınları bu sene en çok tamir edilen eşyalardan biri haline geldi.

Alternatif ulaşım şekillerine yöneldik!

Armut üzerinden bisiklet kiralama talepleri önceki yıla göre %336 artarken, özel araç kiralama hizmetine gösterilen ilgi ise %8 oranında büyüdü. Daha önce kalabalık etkinlikler için fazlasıyla talep edilen minibüs ve otobüs kiralama hizmeti ise pandemiden en çok etkilenen alanlardan oldu ve %44 küçüldü. Bulaş endişesinin yanı sıra bazı yasal düzenlemeler çerçevesinde 2020’nin nişan ve düğün organizasyonlarında da değişim yaşandı. Sosyal mesafeyi korumak için bahçeli mekanları tercih edenlerin oranı bir önceki yıla göre %21 yükseldi.

Bahçelerimize olan ilgimiz ve özenimiz arttı!

Evde geçirilen sürede bahçe işlerine yoğunlaşan kullanıcılar, bahçe düzenleme ve peyzaj taleplerini, geçen seneye göre %133 büyüttü. Hazır rulo çim kullanarak bahçesine yeşil bir görünüm katmak isteyenler hazır rulo çim taleplerini geçen seneye oranla %296 arttırdı. Tatilini evinde geçirmek isteyenlerin çözümü ise bahçesine havuz yaptırmak oldu. 2019’a göre bu yıl havuz yaptırma taleplerinde %140’lık büyüme yaşandı.

Cam balkon ve sineklik yaptırma talepleri rekor kırdı!

Evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte açık havaya hasret kalan kullanıcılar cam balkon yaptırma taleplerini geçen yıla oranla %162 arttırdı. Yazın ise sıcak havalarda bunalıp cam açmak isteyenler sineklik taktırma taleplerine rekor kırdırdı. Evinde değişikliğe gitmek isteyen kullanıcıların talep ettiği bir diğer hizmetse şömine ve barbekü yapımı oldu. Geçtiğimiz yıla oranla şömine ve barbekü yapımı talepleri %140 büyüdü.

Güncel İçerikler