Yapay zeka destekli hava kalitesi izleme platformu Airly, 1.7 milyon Euro yatırım aldı

Krakow-Palo Alto merkezli girişim Airly, yapay zeka destekli hava kalitesi izleme platformu ile 1.7 milyon Euro değerinde tohum öncesi yatırım aldı.

Yatırım turu Giant Ventures tarafından yönetildi, Sir Richard Branson ve Sir Ronald Cohen aileleri, Pipedrive kurucu ortağı Martin Tajur, Cherry Ventures ortağı ve eski Spotify CMO’su Sophia Bendz, eski Gojek CMO’su Piotr Jakubowski ve Henkel yönetim kurulu üyesi Konstantin von Unger gibi isimler melek yatırımcı olarak yer aldı. Polonya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ise ek hibe sağladı.

Günümüzde dünya genelinde her 10 kişiden 9’u kirli hava soluyor. Hava kirliliğine maruz kalmak felç geçirme, bunama, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıkları riskini özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar için artırıyor. Airly yaptığı son araştırmada hava kirliliğini artan koronavirüs enfeksiyon oranlarına bağlıyor. Hava kirliliği krizinin küresel olması sonucu gelir düzeyi farklı olan tüm ülkeler durumdan etkileniyor. Bu ay ABD’nin San Francisco ve Los Angeles dahil olmak üzere dört şehri, dünyanın hava kalitesi en düşük şehirleri arasında ilk 6’da yer aldı. Orman yangınları ve vatandaşların kapalı ortamda kalmak zorunda kalması bu durumun en büyük etkenleri olarak biliniyor.

2016 yılında kurulan Airly, ülkelere, şirketlere ve vatandaşlara soludukları havayı incelemeleri için doğru ve yerel tahmini hava kalitesi verileri sağlıyor. Airly’nin sensörleri, sokak seviyesinde ve gerçek zamanlı olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda kirlilik için küresel bir uyarı sistemi görevi görüyor. Sensörün tescilli nitelikleri, kirletici maddeleri daha doğru bir şekilde ve daha düşük maliyetle birçok alanda analiz etmesini sağlıyor. Bu durum, Airly’nin yapay zeka destekli benzersiz hava kalitesi tahmin işlevini benzersiz kılıyor. Platform, %95’e kadar doğrulanabilirlik payı ile havanın 24 saat içindeki kirletici akışını tahmin etmesine olanak tanıyor.

30’dan fazla ülkede, 400’den fazla şehirde ve 10.000’den fazla veri noktasıyla Airly, Philips, PwC, Motorola, Aviva, Veolia ve Skanska gibi büyük şirketlerden oluşan müşterilerine benzersiz bir hizmet sunuyor. Airly CEO’su ve kurucu ortağı Wiktor Warchałowski, “Airly’ın misyonu, küresel olarak hava kalitesi verileri için tek bir doğruluk kaynağı oluşturarak havayı daha az kirli bir hale getirmektir. Çevremizdeki havayı iyileştirmeye yönelik etkili bir adım atmak için doğru hava kalitesi verileri gereklidir. Biz de bunun için bireylerin ve tüm toplulukların yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olan araçlar sağlıyoruz.”

Güncel İçerikler