Medialyzer: Geleneksel medyadaki reklamların etkisini ölçen platform

Geçtiğimiz hafta 3.2 milyon TL değerleme üzerinden aldığı yatırımla sizlerle ilk kez paylaştığımız yerli girişim Medialyzer‘ı daha yakından tanıyalım.

Medialyzer, TV ve radyo reklamlarının performanslarının dijital veriler üzerinden ölçülmesini ve optimize edilmesini sağlayarak ROI artışı vaadeden SaaS bir attribution aracıdır. Rating gibi geleneksel verilerin aksine verinin niteliğini ön planda tutar. Makine öğrenmesi ve imaj tanıma teknolojisi ile medya etkinizi analiz eder, ölçer ve raporlar. Böylece reklam verenlere yeni bir ölçümleme perspektifi sağlar.

Mustafa Güllü, Abdurrahman Beşinci, Emre Gönültaş ve Can Üzüm tarafından Eylül 2019’da İstanbul’da kurulan girişimin yaklaşık 10 kişilik bir ekibi var ve B2B olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Reyting ölçümlemesi Türkiye’de ilk kez 1989 yılında başladı

Reyting yani izlenme oranları aslında herkesin bildiği üzere kabaca bir program veya saat dilimine düşen ortalama seyirci adedini temsil eder. Bazı hanelerde bulunan ölçümleme cihazları sayesinde veri toplanır ve bu veriler tüm Türkiye’ye uyarlanır. Reyting ölçümlemesi Türkiye’de ilk kez 1989 yılında 150 haneyle başladı. Son 30 yılda kayda değer bir teknolojik değişim geçirmese de bu süreçte hane sayısı 150’den 4000’e çıktı. Yine de sağlanan veri sadece izleme oranlarına dair fikir verir, reklamı izleyen kişilerin ürünleri satın alıp almadığı veya markayla ne tür bir etkileşim içinde olduğuna dair bir veri sağlanmaz.

Ülkemizde TV hala en çok yatırım yapılan medya mecrası olmasına rağmen Televizyon uzun yıllar boyunca şeffaflık ve ölçümleme anlamında diğer medya formlarından geride kalarak bir kara kutu olarak günümüze kadar geldi. Markalar, medya ajansları, yayıncılar ve hatta izleyicileri ortak bir paydada buluşturan geleneksel reyting ölçümleme verilerinin tamamen kullanışsız olduğunu söyleyemeyiz. Ancak online hedefleri olan TV reklam verenleri dijitalin sağladığı iç görülerden mutlaka faydalanmalı.

Reklam verenlerin TV ve radyoya yaptıkları yatırımların sonuçlarını ölçememesi, dijital reklamlar gibi optimizasyon yapamamasından ötürü kurucular bu girişimi hayata geçirdi.

Girişimin kurucu ortağı Mustafa Güllü “Türkiye’de rakibimiz bulunmuyor. Rating ölçümlemesine kıyasla verinin niteliğini önceliklendiriyoruz. Avrupa ve Amerika’da bulunan rakiplerimizin Türkiye pazarına yönelik hizmetleri kısıtlı. Biz ulusal ve yerel tüm TV ve radyo kanallarına track etme kapasitesine sahibiz.” dedi.

Sistem nasıl kullanılıyor?

Reklam verenin kullandığı web veya uygulama analitik platformuna erişim alıyor. Medya planlama ajansının sağladığı gerçekleşen spot listesini excel olarak paneline yüklüyor. Bu sayede TV reklamlarının karşılığında gerçekleşen online aktiviteyi her bir spot için belirlemiş oluyor. Tvlyzer TV Attribution ürünü bu şekilde kullanılıyor. TV Tracking ürünü ise logo tespiti yapıyor. Müşterilerin takip edilmesini istediği kendi veya rakibine ait reklamı takip ediyor ve reklam yayın anlarını tespit ediyor. Daha sonra API üzerinden Google Ads hesabına gerçek zamanlı ve olarak bağlanıp TV reklamı sonrasında tetiklenmesi istenen anahtar kelimeleri Google reklamlarında domine ediyor. Tüm süreç otomasyon ile ilerliyor.

Medialyzer’la ilgili tüm gelişmelere artık egirişim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Güncel İçerikler