Yerli teknoloji şirketi Smarte’nin Vironance teknolojisi, ortamlardaki COVID-19’u etkisiz hale getiriyor

İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Smarte, geliştirdikleri Vironance teknolojisi ile koronavirüsü etkisiz hale getiren yeni ürünü duyurdu.

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve AR-GE tabanlı sensör, uzaktan kontrol ve raporlama sistemleri geliştiren Smarte, koronavirüsü etkisiz hale getiren Vironance teknolojisini hayata geçirdi. İnsan sağlığı ve ortam konforu üzerine de teknolojiler geliştiren Smarte’nin koronavirüsü etkisiz hale getiren teknolojisinin detayları, gerçekleştirilen online basın toplantısında Smarte Kurucu Ortağı Melih Ballıkaya ve Smarte Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Yavuz’un katılımlarıyla duyuruldu.

Yerli teknoloji ve yerli üretim olan Vironance; hava, yüzey ve katmanlı yüzey fark etmeden uygulandığı tüm ortamda bulunan virüsleri etkisiz hale getiriyor. Çevre dostu olan Vironance aynı zamanda düşük enerji ile çalışıyor. Farklı kullanım alanları ve teknolojilere uyarlanabilen Vironance, dezenfekte işlemini 7/24 kesintisiz olarak yapabiliyor. Otomasyon sistemlerine entegre edilerek kontrol edilebiliyor ve raporlanabiliyor. Geliştirdiği teknolojisi ile virüsü engellemenin veya farklı bir ortama taşımanın yanı sıra, virüsü etkisiz hale getiriyor.

Hayata geçirdikleri teknoloji hakkında konuşan Melih Ballıkaya “Evlerde ve ofislerde enerji verimliliği sağlamak amacıyla kurulan şirketimiz, yerli ve patentli sensör teknolojileri ile sıcaklık, nem, ışık, basınç, hava kalitesi gibi insan sağlığı ve ortam konforu için hayati öneme sahip bilgilerin gerçek zamanlı ölçümünü yapıyor. Yaşadığımız topluma duyarlı bir marka olarak koronavirüs pandemisi ortaya çıktığında insan sağlığını doğrudan tehdit eden bu virüse karşı harekete geçmek istedik. Dünyada bir ilk olan bu teknolojiyi binalarda virüs tespiti ve yok edilmesi amacını içeren AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirdik. Vironance teknolojisi; kapsam alanında özel bir elektromanyetik alan oluşturuyor ve virüsleri, çeperlerini titreştirerek etkisiz hale getiriyor. Ayrıca Vironance, H1N1, H3N2, SARS, MERS gibi virüsleri etkisiz hale getirmek için büyük umut vaat ediyor.” dedi.

Patent çalışmaları başlatıldı

Ballıkaya, “Çalışmamızın başarısı Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’ndan ISO/IEC Standard 17025 akreditasyonuna sahip ve virüs deneyleri için akredite edilmiş laboratuvar tarafından raporlandı. Çalışmamızın hem Türk Patent ve Marka Kurumu hem de Avrupa Patent ve PCT nezdinde çok sayıda patent başvurularını gerçekleştirdik. Ortaya koyduğumuz teknolojinin en güçlü yanı insan sağlığına zarar vermeden, virüsleri inaktif hale getirmesidir. Kimyasallardan farklı olarak gıda ile temasında gıdaya herhangi bir zarar vermez. Sadece uygulanan yüzeyde değil nesnenin derinliklerine iner ve kısa bir süre içerisinde ilgili hacimde virüsü inaktif hale getirir. Vironance teknolojisinin ülkemizde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte tüketicilerin özellikle mağaza, otel, kafe ve restoran gibi ortak alanlarda sağlık endişelerinin azalacağına inanıyoruz. Bu önemli teknolojinin HORECA, perakende ve turizm sektörlerine katkı sağlayacağını, ihracat gelirlerimizi de artıracağını düşünüyoruz.” dedi.

Güncel İçerikler