Anne ve çocuk ürünleri pazar yeri TutumluAnne, yeni iş modeli TutumluDükkan’ı hayata geçirdi

İkinci el anne ve çocuk ürünlerini almak ve satmak isteyenleri güvenli bir ortamda buluşturan pazar yeri TutumluAnne yeni iş modeli TutumluDükkan‘ı hayata geçirdi.

Altı yıldır anneleri 2. El anne ve çocuk ürünlerini almak ve satmak üzere buluşturan ve aylık 1 mio ziyaretçisi olan TutumluAnne, kullancı talepleri ve pandemi sonrasında değişen alışveriş alışkanlarından yola çıkarak TutumluDükkan’ı açtı. TutumluDükkan ile hem satıcı hem alıcı tarafında kusursuz bir kullanıcı deneyimi hedefi ile yola çıkmışlar.

Mevcut iş modeli TutumluAnne ile aynı platformda hizmet verecek olan TutumluDükkan ile daha derinleşmiş bir Pazaryerine dönüşerek farklı tip ve beklentide kullanıcılara hitap etmeyi hedefliyorlar

TutumluDükkan’da kullanıcı mobil uygulama ya da web sitesi üzerinden ‘Dolapta Yer Açma Torbası’ talep ediyor ve torba ücretsiz olarak belirttikleri adrese gönderiliyor. Kullanıcıların yapacakları tek şey evlerinden çıkmadan artık kullanmadıkları markalı ve iyi durumdaki kadın ve çocuk eşyalarını bu torbaya koymak ve gelen kuryeye vermek. Ürünler tüm Türkiye’den ücretsiz olarak TutumluDükkan deposuna ulaştırılıyor. Ürünlerin ayıklanması, bakımı, steril edilmesi, fotoğraflanması, listelenmesi, depolanması, satışı ve kargolanması gibi tüm işlemleri TutumluDükkan yapıyor. Bu şekilde satıcılar evlerinden çıkmadan ve zahmetsizce artık kullanmadıkları kadın ve çocuk ürünlerini paraya ya da bağışa dönüştürebiliyor. Alıcılar ise ön elemeden geçmiş, steril edilmiş, özenle paketlenmiş, farklı satıcıların ürünleri tek bir paket olarak alabiliyorlar.

Markalı ve iyi durumda kadın ürünlerini de kapsayacak şekilde tasarlanan TutumluDükkan’da yürütülecek operasyonun arkasında oldukça kapsamlı bir teknolojik altyapı var. Bu altyapı sayesinde marka, renk, kategori gibi bir çok değişkenin yer aldığı akıllı algoritma ile ürünlerin doğru fiyatlanması konusunda da iddialılar. Üstelik bu algoritma, TutumluAnne’nin 6 sene içerisinde satışa sunduğu milyonlarca ürünün geçmiş verilerini kullanarak daha doğru sonuç vermeyi hedefliyor. TutumluAnne teknoloji ekibi proje kapsamında makine öğrenmesi teknolojilerinden de yararlandı. Yapay Zeka kullanılarak TutumluDükkan altında listelenen ürünlerin fotoğraflama sürecinde ürün özellikleri otomatik olarak belirlenecek. Ayrıca fotoğrafların arka plan temizliği gibi işlemleri otomatik hale getirerek verimliliği ve fotoğraf kalitesini arttırıyorlar.

Hayata geçirdikleri bu yeni iş modeli hakkında açıklama yapan TutumluAnne CEO’su Özden Pusat ‘Kullanıcı geribildirim analizlerinde 10 kadından 8’nin ürünleri listeleme saklama vb süreçlerle uğraşmak istemediğini ve dolapları ve evlerini hemen hafifletmek istediğini gördük. Bu oldukça yüksek bir oran. Ayrıca yaşadığımız pandemi süreci ile birlikte evden çıkmadan ve kargoya gitmeden artık kullanmadıkları ürünleri satmak ya da bağış yapmak istekleri öne çıkmıştır. Alıcı tarafında ise ürünlerin strelize edilmesi önem kazanırken, 2.el ürün alırken sürpriz yaşamamak, özenli paket, farklı satıcıların ürünlerini tek pakette ve hızlı kargo ile almak kullanıcıların en çok talep ettikleri konular olarak ortaya çıkmıştır. Yeni iş modelimiz TutumluDükkan ile tüm bu satıcı ve alıcı talepleri karşılanmış oluyor.

Ayrıca Dünya trendlerine bakıldığında gelişmiş ülkelerde tekstil ürünlerinin kullanım süresi oldukça kısaldığını görüyoruz, kadın ürünlerinde gelişmiş ülkelerde bir ürünün ortalama kullanım adedi 15 yıl öncesine göre %36 oranında düştü, bu bir ürünün kullanımının 7 ile 10 sefer kullanılması demek oluyor, çocuk ürünlerinde bu rakamlar daha da düşüyor. Tüm Dünya’da giysi tüketimi ve kirliliği artarken sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmenin artması ile iyi durumda ve markalı 2.el giysi pazarına olan talep hızla artıyor. Bir çok kadın sürdürülebilirliğe, doğaya, başka kadınlara fayda yaratırken para kazanmayı ya da tasarruf etmeyi ‘çok mantıklı ve iyi’ bir davranış olarak görsede satıcı ve alıcı tarafında yaşadıkları kötü deneyim yüzünden bundan vazgeçiyorlar. Artık soru 2.el almak ve satmanın milyonlarca insanın yeni alışkanlığı olup olmayacağı değil; bunun ‘nasıl’ olacağı. Biz TutumluDükkan ile kullanıcılara yepyeni bir 2.el deneyimi sunmak üzere yola çıktık’ dedi.

Güncel İçerikler