Intel, kentsel mobilite uygulaması Moovit’i 900 milyon dolara satın aldı

Teknoloji şirketi Intel, İsrail merkezli kentsel toplu taşıma odaklı veri girişimi Moovit‘i 900 milyon dolara satın alarak, akıllı mobilite ve otonom sürüş dünyasının derinliklerine adım atmış oldu.

2012 yılında Nir Erez, Roy Bick ve Yaron Evron tarafından kurulan Moovit’in temel ürünü, yüz milyonlarca müşteri tarafından kullanılan toplu taşımacılığa odaklanan bir kentsel mobilite uygulamasıdır. Google ve Apple’ın haritalandırma uygulamalarının yanı sıra, scooter ve bisiklet paylaşım hizmetleri ile Uber ve Lyft gibi yolculuk paylaşım uygulamaları için de, daha iyi bir rota optimizasyonu yapmak için toplu taşıma ve harita verilerini kullanarak çözümler üretiyor. Kısacası kentsel hareketlilikle ilgili veri üretiyor.

Intel, Moovit’in 2020 yılı itibariyle 800 milyon kişi tarafından kullanıldığını ve 102 ülkede 3.100 şehirde hizmet verdiğini açıkladı. Ayrıca Moovit, Şubat 2018’de Intel Capital’in liderlik ettiği D serisi yatırım turunda 50 milyon dolar da yatırım almıştı. Anlaşılan işler yolunda gitti ve bugün şirketin tamamını satın aldı.

“Robotaksi hizmetleri de dahil olmak üzere eksiksiz bir hizmet”

Intel, Moovit’i satın almanın, 2030 yılına kadar tahmini 160 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen robotaksi hizmetleri de dahil olmak üzere, tam bir “hareketlilik sağlayıcısı” olma yönündeki planlarını gerçekleştirmeye başladı. Çünkü 2017 yılı içerisinde kazaları önlemeye veya azaltmaya yönelik sürücü destek sistemleri geliştiren Mobileye‘ı 15.3 milyar dolara satın almıştı. Bu şirket ise İsrail’de kendi kendine giden bir taksi hizmetini test ediyor ve bu robot taksileri ise Güney Kore’de denemek için çalışmalar planladığını açıkladı.

Intel, bu iki satın almayla birlikte, otonom sürüş pazarını orta gelecekte kökten değiştirecek yeniliklerin de haberini vermiş oldu. Bu alana çok önemli yatırımlar yaptığını görebiliyoruz. Harita verilerini derinlemesine kullanarak rota optimizasyonu yapan Moovit ile otonom sürüşler noktasında yüksek teknoloji üreten Mobileye‘a tam anlamıyla sahip olmak, gelecekte bu pazarda nasıl bir yönetim gücüne sahip olacağını da gösteriyor.

Bu alanla ilgili ne tür gelişmeler olduğunu öğrendikçe sizlerle zamanla paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler