MoneyShower: ATM’lerdeki kağıt paraları dezenfekte eden yerli girişim

MoneyShower, canlı para akışının en çok döndüğü yer olan ATM’lerde kağıt para dezenfeksiyonu modülü geliştirerek halihazırda var olan tüm ATM’leri 15 dakika içerisinde hijyenik ve çevreci ATM’lere dönüştüren yerli girişimdir.

Furkan Eruçan ve Kübra Karakoç tarafından 2018 yılında kurulan MoneyShower, çalışmalarını İTÜ Çekirdek bünyesinden sürdürüyor. Patent başvuruları tamamlanan bu ürün, entegre olduğu ATM’lerden %99 oranında dezenfekte edilmiş banknotlar veriyor.

Furkan girişiminin kuruluş hikayesini şu şekilde anlatıyor: “Kilisten yeni İstanbul’a gelmiştim. İTÜ’de eğitim görmek amacı ile geldiğim İstanbul’a sabah saatlerinde ulaşmıştım. Banka hesabımda son 20 Türk Lirası param vardı. Yanımda da hiç nakit para yoktu. Kahvaltı yapmak için ATM’den para çektim ancak ATM’den gelen paranın üzerinde kahverengi ve yeşil lekeler olduğunu fark ettim ve dokunmak istemedim. Fakat başka param olmadığı için elime almak zorunda kaldım. Kağıt para çok pis kokuyordu bunu o an elime aldığımda fark etmiştim. Üniversitedeki ilk 2 yılımda bu sorunun çözümü için adımlar atmaya başladım ve UVC ışığın tüm bakteri ve virüsleri yok ettiğini öğrenerek bir iş fikri geliştirmeye başladım. Ancak mikrobiyolojik tarafım hala zayıftı. Üniversite yabancı dil hazırlık sınıfında kurucu ortağım Kübra Karakoç ile sınıf arkadaşıydık ve ikimiz de girişimcilik ile ilgilendiğimiz için yakın arkadaş olmuştuk. Kübra’nın Mikrobiyolojiye olan ilgisi ile sorunu çözebileceğimizi anlamıştım. Kurucu ortağım Kübra Karakoç ile birlikte çalışmaya başladık ve geleneksel UVC ışıktan çok daha verimli ve güçlü bir teknoloji geliştirmeyi başardık. Bu teknolojiyi ATM’ler üzerinde test ettik ve patentlerini aldık. Şirketimizi kurduk ve ilk satışımızı YapıKredi bankasına yaptık. Sonrasında geliştirdiğimiz anlık ve temassız teknolojimizi Thing Shower markası ile cebe sığan taşınabilir boyutta dünyada ilk elektronik dezenfektanı geliştirdik.

Furkan Eruçan, Kübra Karakoç

Kağıt paralarda 26 bine yakın bakteri

Kağıt paralar 1 ayda 150 farklı insanın eline değerek kontamine olmakta. Yapılan araştırmalara göre Avrupa ülkelerindeki kağıt paralar üzerinde ortalama 500 farklı çeşitten oluşan 26 bin bakteri bulunuyor. Türk paraları ise yine yapılan araştırmalara göre aynı miktarlarda bakteri barındırıyor. Bu sayılar maalesef insanları hasta etmek için yeterli. Kağıt paralar üzerinde bulunan mikroorganizmaların tifo, hepatit, tüberküloz, menenjit, domuz gribi, akne, grip, deri enfeksiyonları, ishal, ateşli hastalıklar gibi çeşitli hastalıklara sebep olduğu tespit edildi. Günümüze kadar kağıt paraların dezenfeksiyonuna yönelik herhangi bir çalışma ve uygulamada bulunmuyor. Sadece büyük salgın hastalıkların ortaya çıktığı zamanlarda ülkeler kağıt paraları toplayıp banknot merkezlerinde yakıyor ve yeni paralar basıp piyasaya sürüyorlar. Bu dezenfeksiyon yöntemi 2009 yılındaki Domuz Gribi Vakasında da yapıldı. Örneğin Türkiye genelinde 7 adet banknot şubesi açıldı dolaşımdaki paralar toplanarak bu şubelerde yakıldı. Bugün yine aynı dezenfeksiyon tekniği kullanılıyor. 2019 yılının Aralık ayında başlayan COVID-19 Vakasında salgının yayılmasını engellemek için Çin piyasadan kağıt paraları toplayıp yaktı. Maalesef ki bu dezenfeksiyon yöntemi oldukça yetersiz bir yöntem. Çünkü yeni paralar piyasaya sürüldüğü andan itibaren her gün yüzlerce insanın eline değerek kontamine olmaya başlıyor ve eski kirli paralardan bir farkı kalmıyor.

Money Shower bu noktada kağıt paraların en fazla sirküle olduğu yer olan ATM’lerde anlık dezenfeksiyon sağlayarak, kullanımda olan paraların sürekli dezenfekte olmasını sağlıyor. Bu sayede piyasadaki paralar üzerinde insanları hasta etmek için yeterli derecede mikroorganizma barındıran kağıt paraları, %99 oranında dezenfekte ederek, üzerlerinde bulunan mikroorganizma sayısını hastalıklara sebep olamayacak sayılara indiriyor.

Cebiniz için dezenfekte ürün: Thing Shower

Geliştirdiğimiz diğer bir ürün olan Thing Shower ise yine anlık dezenfeksiyonu tüm cansız yüzeylerde gerçekleştirmekte olup bu ürünü halkın temas ettiği ya da edeceği yüzeylerden korunması ve bakteri ve virüslerden arındırması amacı ile geliştirdik ve internet sitemizden ön sipariş almaya başladık. Thing Shower ile umumi olarak her gün yüzlerce insanın temas ettiği yüzeylerin insan sağlığı için oluşturduğu riski ortada kaldırmak adına temassız ve anlık bir dezenfeksiyon sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sayede hijyeninden en fazla endişe duyduğumuz umumi tuvaletler, kapı kolları, restoranlardaki çatal bıçak bardaklar, telefonlar, biberon ve emzikler, kozmetik eşyalar ve daha bir çok eşya temassız bir şekilde saniyeler içerisinde dezenfekte edilebiliyor.

2023 yılında kadar Türkiye’deki en aktif kullanılan ATM’lerin neredeyse tamamına entegre olmak isteyen girişim, bu sürecinden sonra global pazara açılmak istiyor.

Güncel İçerikler