Türk girişimcilerin geliştirdiği sürücüsüz araç İstanbul trafiğinde test çalışmalarına başladı

Dr. Ali PekerDr. Kerem Par ve Atalay Taskoparan tarafından San Francisco‘da kurulan Adastec‘in geliştirdiği sürücüsüz araç dördüncü aşama olan İstanbul trafiğinde de test çalışmalarına başladı.

İstanbul’da canlı trafik aşamasına geçen Adastec’in otonom aracı, biri Unkapanı diğeri ise Galata olmak üzere iki parkur güzergahında test çalışmalarına başladı. Parkurlarda test çalışmalarına ek olarak, araç üzerinde yer alan lidar cihazları sayesinde lazer teknolojisi kullanılarak haritalama çalışması da başlatıldı. Parkur içerisinde yer alan yayalar, kaldırımlar, şeritler, ağaçlar ve binalar ayrı ayrı tespit edilebiliyor. Bu çalışma sayesinde bu yolların, test yazılımına açılabilir hale getiriliyor.

Adastec ayrıca TOSB İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM koordinasyonunda hayata geçirilen Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nin üyeleri arasında da bulunuyor.

3 trilyon dolarlık pazar

Konuyla ilgili konuşan İTÜ OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan “Yurt dışında çeşitli otonom araçların trafikteki testleri ile ilgili haberleri veya yurt dışına gittiğimiz zaman uluslararası fuarlarda bu araçları görüyoruz. Ülkemizde de otomotiv ile ilgili olanlar sürekli bize ‘Türkiye’de bu tarz çalışmalar ne zaman olacak?’ diye soruyorlardı. 2019 Temmuz ayında Otonom Araç Test Parkurunu kurduğumuz günden beri sekiz firma Türkiye’de otonom araç test çalışmaları yapıyor. Biz de İTÜ OTAM ve TOSB İnovasyon Merkezi olarak bu firmalarımıza gerekli altyapıyı sağlayarak destek vermeye çalışıyoruz.

Otonom araçlar dünyada yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir pazar potansiyeline sahip bulunuyor. Biz de ülke olarak bu pazarda aktif bir oyuncu olmak, otomotivdeki mevcut payımızı korumak ve hatta artırmak için bağlantılı ve otonom araçlar özelinde çalışmalarımızı artırmalı ve hızlandırmalıyız.” şeklinde konuştu.

TOSB İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM’ın koordine ettiği; Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nde 62 firma yer alıyor. Kümelenme kapsamında Temmuz 2019’da Bağlantılı ve Otonom Araç Test Parkuru hayata geçirildi. Bu test pistinin dört adet parkuru bulunuyor ve test pistinin 3 parkuru TOSB İnovasyon Merkezi’nin olduğu TOSB yerleşkesinde yer alıyor. Araçlar, 200 metre, 500 metre ve 3.7 kilometre uzunluğunda olan 3 adet parkuru sırasıyla çeşitli çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra 4. Aşama olan “Living Lab” denilen canlı trafik çalışmasına geçiyor. Bu kapsamda sekiz adet firma otonom araç teknolojileri üzerine çalışmalarına başladı ve firmalar bu test pistinde otonom araç test çalışmalarını yürütüyor.

Güncel İçerikler