İTÜNOVA TTO, 2019 verilerini ve 2020 hedeflerini paylaştı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin teknoloji transfer ara yüzü olarak hizmet vermek amacıyla kurulan İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), 2019 yılını yüzde 115’lik bir artış ve 75 milyon TL’lik ciroyla tamamladı.

Geçtiğimiz yılı değerlendiren İTÜNOVA TTO Genel Müdürü Dr. Ercan Çitil, “2019 yalnız ülkemiz için değil tüm dünya için ekonomik açıdan ciddi riskler içeren bir yıl oldu. Sosyo-politik gerginliklerin yaşandığı, ABD-Çin eksenli ambargo ve ekonomik yaptırım uygulamalarının yüksek düzeyde izlendiği dönemde kurum olarak başarılı bir süreç geçirdik. 2019’da toplam değeri 58 milyon TL’yi aşan 163 proje hayata geçirdik. 35 milyon TL seviyesinde seyreden yıllık ciromuzu hükumetimizin politikaları ve Ar-Ge’ye verilen önemle birlikte yüzde 115’lik bir artışla 75 Milyon TL’ye çıkartmayı başardık. Bu yükselişte özellikle yürüttüğümüz kamu projelerinin önemli bir payı olduğunu söyleyebiliriz. Yine ulusal ve uluslararası özel sektör bazlı Ar-Ge projeleri danışmanlıklarına imza atarak, yurt içinde yaşanan döviz handikabını aştık. Toplamda 86 personelimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Dr. Ercan Çitil

İTÜNOVA TTO’dan 85 milyon TL’lik ciro hedefi

2020’de kamu ve özel sektörle devam eden iş birliklerinin yanında uluslararası proje sayısını da artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Çitil, “İngiltere ofisimizin de desteğiyle AB projeleri başta olmak üzere; portföyümüzdeki patentlerin ticarileştirilmesi için yurt dışı bağlantılarımızı artıracağız. 2020’de toplam değeri 65 milyon TL’yi aşan yeni 170 proje hayata geçirerek, ciromuzu 85 milyon TL’nin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Yapay zeka temelli Ar-Ge çalışmaları öne çıkacak”

2020’nin Ar-Ge sektörü için umutlu bir yıl olacağının altını çizen Çitil şunları söyledi; “Ülkemizin 2023 vizyonuyla yaşadığı yerlilik ve millilik dönüşümü, teknoloji ve savunma sanayi temeliyle birlikte Ar-Ge sektöründe ciddi atılımlara zemin hazırlıyor. Biz de teknoloji transfer ofisleri sektörünün lider kurumlarından biri olarak bu tablodaki yerimizi alacağız.

Günümüzde büyük bir önem kazanan yapay zeka temelli Ar-Ge çalışmaları, 2020 boyunca sektörümüzde belirleyici rol oynayacak. Türkiye Ulusal Uzay Ajansı’nın kurulması ile ülkemizdeki uzay ve havacılık sektörü faaliyetlerinin artmasını bekliyoruz. Ülkemizi ve dünyamızı tehdit eden küresel ısınma, enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve verimli harcanması temelli çevre projeleri de yine 2020 için önemli birer çalışma sahası olacak. Ayrıca dünyada var olan elektrikli lojistik araçları, elektrik temelli ulaşım araçlarının geliştirilmesi faaliyetleri de yine yeni dönemde hız kazanacak. Burada ülkemizin yerli ve milli otomobil çalışması oldukça önemli bir noktaya çıtayı çıkarırken, üretilen teknolojinin devamlılığı ve gelişmesini sağlamak ise biz Ar-Ge ekosistemi aktörlerine düşecek.”

Güncel İçerikler