KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık veri ihlali cezası

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, veri ihlali gerekçesiyle Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280.959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook sisteminin birbirinden farklı üç özelliği olan “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklanan veri ihlali tespit etti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Facebook temsilcisi tarafından Kuruma gönderilen 14.10.2018 tarihli e-posta’da “Başkasının Gözünden Gör” ihlaline ilişkin bilgi verilerek bilgilendirmenin takip eden hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kuruluna arz edileceği ifade edilmesine rağmen, Facebook tarafından Kurul’a herhangi bir bildirim yapılmaması üzerine Kurulun resen inceleme yapma kararı aldığı belirtildi.

Yüzbinlerce kişi veri ihlalinden etkilendi

Kurul, ihlalden Facebook kullanıcılarına ait ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta son zamanlarda yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği 500’e kadar başlıca hesaplar gibi kişisel verilerin etkilendiğini tespit etti. Kurul ayrıca Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280.959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtti.

Kurul, yaşanan veri ihlalinin oluşmaması için Kanunda öngörülen gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını belirleyerek, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Facebook’u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı. Ayrıca, Kanunda yer alan “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” hükmü doğrultusunda, veri ihlali nedeniyle Kuruma gerekli bildirimde bulunulmaması nedeniyle Facebook’a 450 bin lira idari para cezası verilmesini de kararlaştırıldı.

Söz konusu veri ihlali ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook’a toplam 1.600.000 TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul daha önce de veri ihlali sebebiyle Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık idari para cezası vermişti.

Yorum Yapın

Please enter your comment!
Please enter your name here

Son İçerikler

Sahibinden’de “karavan” aramasının artması, yaşam ve tatil tarzının değiştiğini mi gösteriyor?

Ramazan ayıyla birlikte değişen uyku ve yeme-içme düzeni, tüketicilerin online alışveriş alışkanlıklarına da yansıdı. sahibinden.com, Ramazan ayı boyunca site ve mobil trafiğinde yaşanan değişimleri...

Dijital lojistik girişimi “yolda”, Collective Spark liderliğinde 830 bin dolar yatırım aldı

İşletmelere parsiyel taşıma hizmeti sunan ve lojistik operasyon süreçlerini dijitalleştirerek, taşıma sürecinde otomasyon ile kaliteli bir deneyim yaşatan yolda, kuruluş sürecini takiben ilk yatırım turunu...

Yemeksepeti, görme engelli kullanıcıların kolay sipariş verebilmesi için Erişilebilirlik entegrasyonunu duyurdu

Yemeksepeti, görme engelli kullanıcıların online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmelerine imkân sağlamak adına tüm uygulamalarında “Erişilebilirlik” entegrasyonunu gerçekleştirdi. Bu entegrasyon ile Yemeksepeti,...

Yerli chatbot girişimi MindBehind, işletmelerin WhatsApp üzerinden satış yapabilmesini sağlayacak

Sürükle bırak yöntemi ile sohbet robotu tasarlama imkanı sunan ve QNBEYOND'un ikinci dönemine seçilen yerli girişim MindBehind, ödeme teknolojileri şirketi Mastercard ve QNB Finansbank, chatbot üzerinden...

New York merkezli depolama girişimi MakeSpace, 55 milyon dolar yatırım aldı

Eşyalarınızı sipariş etmeyi, depolamayı ve almayı kolaylaştıran talebe bağlı depolama girişimi olan MakeSpace; Iron Mountain liderlik ettiği turda 8VC, Upfront Ventures, Maywic Select Investments,...

GeForce Now kütüphanesine bu hafta 17 oyun eklendi

NVIDIA'nın GeForce NOW üyelerine verdiği sisteme her hafta daha fazla oyun ekleme sözünü tutmaya devam ediyor. Şirket, her perşembe düzenli olarak paylaştığı “GeForce NOW’da...