Huawei Mate 30 modellerinde Google uygulamaları için açık kapı bırakıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei’ye uyguladığı ticari yaptırımların sonucunda Huawei’nin Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirketlerle ticari faaliyetler yürütmesi yasaklanmıştı. Bu karara bağlı olarak Huawei’nin Google’dan yeni akıllı telefonlarına Android lisansı alamıyor olması nedeniyle Huawei Mate 30 ailesinde Google servislerinin bulunmadığı açıklanmıştı. Huawei, Mate 30 modellerine kullanıcıların Google uygulamalarını yükleyebilmesi için açık kapı bıraktı.

Android Open Source Project (AOSP) sayesinde Android’in yeni sürümüyle çalışan ancak Android lisansı olmaması nedeniyle Gmail, YouTube, Google Fotoğraflar, Drive ve Chrome gibi uygulamaları barındırmayan Huawei Mate 30 modellerinin Bootloader kilidi kaldırılabilir hale getirildi. Son dönemde tanıtılan akıllı telefonlarda güvenlik için kaldırılamayan Bootloader kilidi, Huawei Mate 30 ve Huawei Mate 30 Pro modellerinde kaldırılabilir olacak. Bu sayede kullanıcılar, işletim sisteminin yönetici arayüzüne erişerek ROM yükleme gibi işevlerden faydalanabilecek. Bu da dolaylı olarak Huawei Mate 30 modellerine Google uygulamalarının yüklenebileceği anlamına geliyor.

Google uygulamalarını yüklemek kolay ve güvenli olmayacak

Elbette Huawei Mate 30 modellerinde Bootloader kilidi kaldırılabilir olacağı için kullanıcılar Google uygulamalarını indirdiği üçüncü parti yazılımlarla telefonlara yükleyebilecek. Ancak bu süre içinde telefonun çökerek tamamen kullanılamaz hale gelebilmesi gibi risklerle de karşılacak. Bununla birlikte telefonun yönetim sistemine dışarıdan erişim verileceği için telefonun güvenlik riski de artacak. Ayrıca, root sisteminin nasıl çalıştığına hakim olmayan kullanıcıların bu işlemi yapması da zorlayıcı olacak.

Özetle, Google uygulamalarına sahip olmayan Huawei Mate 30 ailesi için Huawei, Bootloader kilidini açma imkanı vererek uğraşlar sonucunda Google uygulamalarını kurma şansı veriyor. Ancak kurulumun zor olması, güvenlik riski taşıması gibi nedenlerle Huawei kullanıcılarına bu işlemi önermiyor. Bootloader kilidinin kaldırılması ve telefona farklı yazılımlar yüklenmesi büyük ihtimalle telefonu teknik servis desteğinin de dışına çıkaracağı için tavsiye edilmiyor. Yine de, eğer iyi bir teknoloji uzmanıysanız ve Google uygulamalarını Mate 30 ailesine yüklemek istiyorsanız önünüzde bir açık kapı var.

Güncel İçerikler