Berlin IFA fuarı başlıyor: IFA’nın tarihçesi ve günümüzdeki önemi

Her yıl eylül ayında Almanya’da düzenlenen Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA, bu yıl 6-11 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Messe Berlin‘in ev sahipliği yapacağı fuar bu yıl da büyük teknoloji üreticilerinin yeni ürünlerini tanıtacağı bir organizasyon olacak.

Peki tüm dünyanın gözünü çevireceği ve onlarca ülkeden basın mensuplarının da yerinde takip edeceği IFA fuarı ilk kez nasıl gerçekleşti?

IFA’nın tarihçesi ve önemi

İlk kez Almanya’da düzenlenen ve hala Almanya’nın ev sahipliği yaptığı IFA fuarı CES (Consumer Electronics Show) ve MWC (Mobile World Congress) ile birlikte dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olarak kabul ediliyor.

Geçmişi 90 yıl öncesine dayanan IFA fuarı günümüzde yapay zeka, nesnelerin interneti, arttırılmış gerçeklik gibi güncel teknoloji konu edinse de Almanca açılımı olan “Internationale Funkausstellung”, Türkçe “Uluslararası Radyo Şovu” anlamına geliyor. Bunun temel sebebi de IFA fuarının ilk kez 1920’li yılların başında bir grup radyo üreticisinin en yeni radyolarını kamuoyuna duyurmak için bir organizasyon gerçekleştirmesi ve etkinliğin adını “Funkausstellung” yani “Radyo Şovu” olarak belirlemesidir.

1928 yılına kadar FA kısaltmasıyla düzenlenen fuar, uluslararası bir hale gelerek bugünkü IFA adını aldı. Fuarın uluslararası boyuta ulaşmasının temel nedeni ise ilk televizyonun bu fuarda tanıtılması oldu. IFA fuarı 1930 yılında Albert Einstein‘ın da katılımıyla giderek önemini yükseltti.

Uzun bir süre dünyanın sayılı teknoloji etkinliklerinden biri olan IFA, 1930 yılından sonra Almanya’da Nazi hükümetinin kurulmasıyla duraklama sürecine girdi ve 1939’da geçici olarak askıya alındı. Daha sonra başlayan savaş dönemi ve Almanya’nın kutuplaşmasıyla birlikte Berlin’de düzenlenen fuar Düsseldorf ve Frankfurt’a taşındı.

1967 yılında Almanya’da siyasette taşların yeniden yerine oturmasıyla birlikte FA etkinliği tekrar ilk kez doğduğu Berlin şehrine geri dönerken ilk renkli televizyonun lansmanına ev sahipliği yaptı. Böylelikle tüm dünyanın takip ettiği Funkausstellung etkinliği ilerleyen dönemlerde “Internationale Funkausstellung” yani bugünkü IFA adını aldı.

İlk renkli televizyonun ardından MP3 ve DVD gibi teknolojilerin de ilk kez tanıtılmasına aracı olan Berlin IFA fuarı adını dünya teknoloji tarihine altın harflerle yazdırdı. Bugün beyaz eşyadan akıllı telefona, televizyondan drone’a kadar sayısız çeşit teknoloji harikasının sergilendiği fuar hala Internationale Funkausstellung ismini korumaya devam ediyor.

Tüm teknoloji dünyasının büyük önem verdiği Dünya Radyo Şovu ya da orijinal ismiyle Internationale Funkausstellung, ürün gamı konusunda algı yanıltmasına yol açmamak için “Berlin IFA” olarak anılıyor.

IFA 2019’dan tüm gelişmeler egirişim’de!

Girişimcilik ve teknoloji ekosisteminin lider yayınlarından egirişim, bu yıl Berlin IFA fuarındaki tüm gelişmeleri anında takip ederek dünyayla eş zamanlı olarak takipçileriyle paylaşacak. Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinin dünyayı değiştirecek teknolojileri ve özel değerlendirmeler için bugünden itibaren egirişim’i takip edin.

Güncel İçerikler