Apple Pay çok yakında Türkiye’de kullanıma sunulabilir

Apple’ın ilk kez 2014 yılında duyurduğu ve onlarca ülkede kullanılabilen mobil ödeme teknolojisi Apple Pay, bugüne dek çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye’de kullanıma sunulmamıştı. Her ne kadar Apple Pay, Türkiye’deki banka kartlarıyla uyum sağlamasa da daha önce yurt dışında eklenen kredi kartlarıyla kullanıcılar Türkiye’de de Apple Pay özelliğini kullanabiliyordu.

Apple’ın geçtiğimiz mart ayında düzenlediği etkinlikte tanıttığı fiziksel kredi kartı Apple Card ile birlikte Apple Pay’in daha fazla ülkede kullanıma sunulacağı tahmin edilirken bu kez Türkiye’de Apple Pay’in sinyalleri görülmeye başlandı.

Apple, Watch kurulumunda Apple Pay için kart bilgilerinizi soruyor

iOS 13 beta sürümüyle birlikte App Store’da uygulama ödemelerini onaylarken karşımıza gelen güvenlik ekranında “Apple Pay” logosu bugüne dek birkaç kez gözümüze çarpmıştı. Bu kez watchOS 6 beta kurulu bir Apple Watch seri 4 modelini sıfırlayıp kurduğumuzda ise kurulum ekranında karşımıza Apple Pay ekranı çıktı.

Çıkan Apple Pay ekranıyla birlikte Apple, bu ödeme teknolojisinden yararlanmak için kart bilgilerinizi girmenizi istiyor. Ancak Garanti BBVA, Yapı Kredi ve QNB Finansbank kartlarıyla yaptığımız denemeler sonucunda Apple Pay, “Kartınızı veren kuruluş henüz bu kartta Apple Pay’i desteklemiyor. Kuruluşunuzu arayın ve Apple Pay’i destekleyen kartları olup olmadığını sorun.” uyarısı veriyor.

Her ne kadar şimdilik “Kuruluşunuz Apple Pay’i desteklemiyor” uyarısıyla karşılaşıyor olsak da Apple Watch ayarlarına girdiğimizde Apple Wallet uygulamasının “Wallet ve Apple Pay” ismiyle güncellendiğini görüyoruz. Böylelikle Apple, saat arayüzünüz üzerinden tekrar kredi kartlarınızı düzenleme ekranınıza ulaşma imkanını size veriyor. Ayrıca çeşitli ödemelerle ilgili ayarlar da bu menüden yapılabiliyor. Tüm arayüzün Türkçe olması da Apple Pay’in çok yakında Türkiye’de kullanıma sunulacağı ihtimalini güçlendiriyor. Ayrıca daha önce App Store ödemelerinde denk geldiğimiz Apple Pay logosu da hizmetin çok yakında Türkiye’ye gelme ihtimalini destekler nitelikte. Ancak yine de tüm bu gelişmeler beta sürümdeki bir arayüz hatasından kaynaklanıyor da olabilir.

Apple Pay, temassız kartlarla aynı altyapıyı kullanıyor

Kullanıcılar, Apple Pay’in Türkiye’de kullanıma sunulmasının ardından hangi satış noktalarında Apple Pay ile ödeme yapabileceğini merak ediyor. Satış noktalarının Apple Pay ile ödeme yapmak için Apple ile tek tek anlaşma yapması gerekip gerekmediği de merak konusu.

Apple Pay, altyapı olarak temassız kartlarla aynı altyapıyı kullanıyor. Mevcut durumda da daha önce yurt dışında Apple Pay hizmetini kullanan kullanıcılar, Türkiye dahil birçok ülkede temassız kartla ödeme kabul eden tüm satış noktalarında Apple Pay ile ödeme yapabiliyor. Bu da demek oluyor ki, Apple Pay Türkiye’deki kredi kartlarına da destek vermeye başladığı takdirde temassız kartla ödeme alabilen restoranlardan giyim mağazalarına kadar birçok satış noktasında kullanılabilecek.

Temassız ödeme kabul eden noktalarla birlikte Apple Pay logosu olan işletmelerde de Apple Pay ile ödeme yapılabilecek.

Apple Pay hayatımızda neleri değiştiriyor?

Apple Pay, temel olarak iPhone’unuz ya da Apple Watch’unuz ile kredi kartı taşımaya ihtiyaç duymadan cihazınızı temassız olarak okutarak ödeme yapmanıza olanak tanıyor. Böylelikle Apple Pay’e eklediğiniz tüm kartlar iPhone, iPad ve Apple Watch cihazlarınızdaki “Wallet” uygulamasına ekleniyor. Böylelikle Apple, hiçbir kartınızı yanınıza almadan tüm kartlarınızı tek bir uygulamada dijital olarak taşımanıza imkan sağlıyor.

Apple Pay beraberinde Apple Card’ı da getirebilir

pple’ın kredi kartı Apple Card, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde Apple kullanıcılarına erken erişimle sunulmaya başlandı. Apple Pay konusunda yaşanan bu hareketliliğin Apple Card lansman döneminde denk gelmesi de Apple Card’ın da yakın zamanda Türkiye’de kullanıma sunulabileceği ihtimalini işaret ediyor.

Bugüne kadar iddia olarak Apple Pay’in Türkiye’de kullanıma sunulmamasının nedeni, Türkiye’deki yasal mevzuata uygun bir hizmet olmaması gösteriliyordu. Konuyla ilişkin Apple Türkiye ya da BDDK tarafından yapılan resmi bir açıklama bulunmuyor.

Tüm bu içeriğin ulaştığımız ufak ipuçları nedeniyle ortaya atılan bir ihtimal olduğunu, kesinlik taşımadığını da belirtelim. Umarız beklentilerimiz doğru çıkar ve Apple Pay en kısa sürede Türkiye’de de kullanıma sunulur.

Güncel İçerikler