Agrobil: Çiftçiler için ileri tarihli hasat alım-satım platformu

Fincube girişim hızlandırma programı ilk dönemine seçilen girişimlerden Agrobil, çiftçileri zincir market ve gıda üreticisi markalarla kısacası alıcılarla doğrudan buluşturan bir B2B pazar yeridir.

Henüz hasat zamanı gelmeden çiftçileri alıcılarla buluşturan girişim, Ağustos 2018’de Özgür Çakmak tarafından İstanbul’da kuruldu. Böylelikle hasat zamanı çiftçinin elinde daha az ürün kalmasını sağlıyor ve alıcı bulamamasının önüne geçiyor.

TÜBİTAK ve Metro Gıda’nın yaptığı araştırmalara göre meyve-sebzelerin ortalama %48’i hasat zamanı alıcı bulamıyor. Bu durumun en önemli nedeni ise ürünlerin hızlı bozulması. Yani ürünlerin çok kısa sürede tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. Hasat zamanı, alıcı bulmak isteyen çiftçiler bu süreçte gecikme yaşadıkları anda ürünlerinin bir kısmını gecikme süresinde bağlı olarak çöpe atmak durumunda kalıyor.

Hasat zamanı gelmeden tedarik sürecini planlamak bu durumda ciddi önem kazanıyor. Bu noktada Agrobil devreye girerek, sorunun çözülmesi için online ürün geliştiriyor. Çiftçiler fiziksel görüşme ile zaman ve efor harcayacaklarına, dijitalde sorunlarını çözmek için tedarikçilerle hızlı ve kolay bir şekilde görüşüyor.

Kapalı Beta sürecinde olan girişim, birkaç çiftçi ile deneniyor. Denemelerin iyi gittiği söyleniyor. Çiftçiler gelen geri bildirimlere göre üründeki eksikler ve sorunlar gideriliyor. Hazır hale geldiğinde ise herkese açık kullanıma sunulacak.

Ürünün kullanımı ve yaygınlaşma sürecinde girişimin yaşadığı en büyük zorluk, çiftçilerin dijital okur-yazarlığının istenilen seviyede olmaması. İnternet üzerinden satışa inanmakta güçlük çeken kişilere, sistemi anlatmak şu aşamada yaşadığı zorluklardan biri. Ancak Özgür, bunu da anlatarak ve sistemi kullandırarak yavaş yavaş da olsa çözebildiklerini dile getiriyor.

Agrobil girişimini yakından takip ediyoruz. Yeni gelişmeler oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler