Huawei Türkiye’den Google kararına ilişkin ilk açıklama geldi

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun süredir Çinli şirketlere uyguladığı yaptırımlar sonucunda ABD Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda Huawei‘nin kara listeye eklendiğini duyurmuştu. Verilen bu karar, ABD merkezli firmaların Huawei ile olan ticari ilişkilerinin de kısıtlanması yönündeydi.

Karar sonrasında Android işletim sisteminin mimarı Google, Huawei ile olan Android lisans anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararla birlikte Huawei, açık kaynak kodlu yapıya sahip Android Open Source Project (AOSP)‘den herkes gibi yararlanabilecek ancak lisanslı Google hizmetlerini telefonlarında sunamayacak. Bu hizmetlerin başında Google Play Store uygulama marketi, Gmail ve diğer Google servisleri geliyor.

Huawei akıllı telefon sahipleri verilen karardan etkilenecek mi?

Google tarafından Huawei’ye ilişkin verilen lisans anlaşmalarının askıya alınması kararıyla birlikte birçok Huawei kullanıcısı mevcut telefonlarında Google özelliklerinden yararlanamayacağını düşünmeye başladı. Ancak Google ve Android yetkilileri tarafından yapılan resmi açıklamalara göre mevcut Huawei kullanıcıları bu karardan etkilenmeyecek. Tüm Huawei ve Honor telefon sahipleri aynı şekilde Google servislerini kullanmaya devam edecek ve güvenliği için Android güvenlik güncellemelerini alacak. Yine de şimdilik verilen kararlar, mevcut Huawei telefonların Android sürüm yükseltme güncellemeleri alamayacağını işaret ediyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verdiği kararlara ve ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarına ilişkin olarak sadece Huawei’nin değil; Intel, Qualcomm, Broadcom gibi diğer ABD’li teknoloji şirketlerinin de Huawei ile olan ticari ilişkilerini keseceği belirtiliyor. Aynı zamanda Trump, NATO müttefiki olan diğer ülkelere de çağrı yaparak Huawei’nin altyapı çözümlerini kullanan ülkelerle istihbarat paylaşımı yapmayacağını öne sürüyor.

Ayrıca Huawei Türkiye tarafından basın mensuplarıyla paylaşılan ilk resmi açıklamayı aşağıda sizlerle paylaşıyoruz:

HUAWEI, Android’in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmuştur. Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır.

HUAWEI, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.

Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz.

Ayrıca referans için Google ve Android’den gelen açıklamaları sizinle paylaşmak isteriz:

Google:

“Kanuna uyuyor ve sonuçları gözden geçiriyoruz. Hizmetlerimizin kullanıcıları için Google Play ve Google Play Protect’teki güvenlik korumaları mevcut HUAWEI cihazlarında çalışmaya devam edecek.”

Android:

“ABD hükümetinin son eylemlerine uymak üzere attığımız adımlarla ilgili olarak HUAWEI kullanıcılarından gelen sorulara istinaden, ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uymakla birlikte, tüketicilerin halihazırda kullanmakta olduğu mevcut cihazlarda Google Play ve Google Play Protect’in güvenliği gibi hizmetlerin çalışmaya devam edeceğini garanti ederiz.”

Güncel İçerikler