Veri açığı olduğu fark edilen Google+ kapatılıyor

Google+ ‘ın sosyal medya platformları arasında yer alması için sürdürdüğü çalışmaları beklediği gibi gitmeyince Google ile birlikte hepimiz Google+ ‘ı unuttuk sonrasındaysa Google+ kullanıcı API‘ları üçüncü taraf geliştiricilere yetkisiz kullanım izni verilmesine neden olan bir hata ortaya çıktı.

Google+ kullanıcılarının kişisel verileri, üçüncü taraf geliştiricilere 2015 ile 2018 yılı arasında yetkisiz erişim izni verildiği hatası ortaya çıktı aslında bu durumu Google fark etti bahsedilen kişisel veriler yalnızca ad, e-posta adresi, meslek, cinsiyet ve yaş gibi alanlardan gelen veriler olduğu bilinmekle birlikte hiçbir üçüncü taraf geliştiricinin bu açıkları keşfetmediği de vurgulandı.

Google, “Herhangi bir geliştiricinin bu hatanın farkında olduğunu veya API’yi suistimal ettiğine dair hiçbir kanıt bulamadık ve herhangi bir profil verisinin kötü kullanımı ile alakalı bir kanıt bulamadık” diyor. Google mühendislik yönetim kurulunda yer alan Ben Smith ise konu hakkında analizlerin bu API’yi 438 uygulamaya kadar kullanılmış olabileceğini belirtiyor.

Project Strobe olarak adlandırılan bir iç güvenlik incelemesi bu hatayı Mart ayında Facebook kullanıcılarının izni olmadan milyonlarca verinin Cambridge Analytica‘ya zarar verdiği süreçte yoğun denetime mağruz kaldığı sırada keşfedildi. Google+ yetkisiz izin hatasından 5 milyon kullanıcının etkilendiği düşünülüyor.

Eğer Google+ kullanıcılarından biriyseniz Google’ın bu sosyal ağını kapatma sürecini beklemeden Gmail hesabınızı Google+ kullanımından kaldırabilirsiniz. Gmail hesabınızı hiç bir değişiklik olmadan sadece Google+ hesabını silmek için Google+ sayfasının solundaki menü çubuğunda Ayarlar sayfasının alt kısmına ilerleyin ve “Google+ Profinizi Silin” seçeneği ile hesabınızı silebilirsiniz.

Google’ın bu durumu neden daha önce açıklamadığı sorusununun cevabı ise Google yöneticilerinden geldi. “Bu zorluklar ve Google+ kullanımı düşük olduğu göz önüne alındığında Google+ kullanımını sona erdirmeye karar verdik”

Bu cevap ile zaten kapatılmış olarak görülen bir platform için sorunlarla vakit kaybetmek istemedikleri sonucu çıkarılabilir

 

Güncel İçerikler