Apple, Shazam’ı 400 milyon dolara satın aldı ve uygulamanın reklamsız olacağını söyledi

Geçen yıl, Apple’ın müzik tanıma şirketi Shazam’ı 400 milyon dolar karşılığında satın aldığını ve yaklaşık bir yılın sonunda anlaşmanın karara bağlandığını duyduk. Bugün Apple, satın alma işlemlerinin tamamlandığını duyurdu ve kısa bir süre içinde bu hizmeti herkesin reklamsız olarak kullanabileceğini ve uygulamanın reklam destekli ücretsiz seviyesini kaldırdığını duyurdu.

Apple Music’in Başkan Yardımcısı Oliver Schusser yaptığı açıklamada şöyle dedi, “Apple ve Shazam’ın uzun bir geçmişi var. App Store’u piyasaya sürdüğümüzde Shazam ilk uygulamalardan biriydi ve müzikseverler arasında favori haline geldi. Ortak müzik ve yenilik sevgisiyle, kullanıcıların yeni müzikleri keşfetmeleri ve keyif almalarını sağlamak amacıyla ekiplerimizi bir araya getirmekten gurur duyuyoruz.”

Apple’ın uzun vadede Shazam’ın öz ürününü kendi hizmetlerine nasıl entegre edeceği net değil. İki strateji benimsenebilir; uzun bir süre bağımsız bir uygulama olarak bırakmak veya daha büyük bir Apple Music ürününün içine dâhil etmek.

400 milyon dolar ile bu Apple’ın hem müzik hem de genel olarak yaptığı en büyük satın alımlardan biridir ve iPhone üreticisi firmanın yalnızca donanımda değil, aynı zamanda bu donanım üzerinde çalışan hizmetlerde de bir güç olarak rolünü genişletmeye istekli olduğunun altını çizmektedir.

Anlaşma haberi, AB ‘nin Apple’ın ilk satın alma niyetini kamuoyuna duyurması sonrası anlaşmaya yeşil ışık yakmasından üç hafta sonra geldi.  Uygulamanın yüz milyonlarca kullanıcısı var ve Eylül 2016’da 1 milyar indirmeyi geçmişine rağmen hiçbir zaman kar etmeyi başaramamıştı.

Shazam müzik kategorisinde en popüler uygulamalardan biri olmasına rağmen, Apple’ın satın alma konusunda anti tröst ihlali yaptığı görülmemiştir. AB, “Shazam’ın verileri benzersiz olmadığından ve Apple’ın rakiplerinin hala benzer veritabanlarına erişme ve kullanma fırsatına sahip olacağından bu konuyla ilgili oluşabilecek herhangi bir endişe yoktur ”dedi.

Güncel İçerikler