Go-Jek’in kurucusu Nadiem Makarim’in girişimcilik yolculuğu

Nadiem Makarim 2010 yılında Endonezya’da motosikletli taşıma uygulaması olan Go-Jek’i kurduğunda ardından gelecek başarıyı öngörmemişti. Onun için bu uygulama sadece ülkesindeki taşımacılığı değiştirmenin basit bir yoluydu.

Fakat, kuruluşundan altı yıl sonra Makarim tarihe, ülkesi Endonezya’ya ilk unicorn yatırımı alan uygulamanın sahibi olarak yazıldı. Bugün ise henüz sadece 34 yaşındayken 5 milyar dolarlık bir değere sahip şirketin CEO’su.

Her şey üniversite yıllarında başladı. Endonezya’da yetişen Makarim, ülkesinde ojeks adıyla anılan motosikletli taksilerin ülke ekonomisi için önemini o zamanlar gördü. Ancak o zamanki piyasa ve güvenilirlik sıkıntıları nedeniyle bu proje askıya alındı. İşletme Yönetimi Yüksek Lisansını yaparken bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdi. Ama bu sefer yanında Kevin Aluwi ve Michaelangelo Moran vardı.

Makarim, CNBC’ye verdiği demeçte uygulamanın geçtiği süreçlerden bahsetti; ‘Bence birçok kişi ojeksin profesyonel ve güvenilir bir iş modeli olabileceğine inanmıyordu. Bu benim için çok stresli bir konuydu çünkü bu fikirlerin sahiplerini kişisel olarak bizzat tanıyordum. İşe ilk koyulduğumuz zamanlar herkes tek bir konuda en iyisi olmamız gerektiğini söyledi, çünkü eğer o işte çok iyi değilseniz kimse ürününüzü kullanmaz bu da kazanç getirmezdi.’

20 sürücü ile yolcuları eşleştiren, basit bir çağrı merkezi mantığında çalışan iş modeli, kısa zamanda bir milyondan fazla işgücüne sahip bir çoklu hizmet uygulamasına dönüştü. ‘Müşterilerimizi gelir kapısı olarak görmek yerine, günlük sorunları olan insanlar olarak kabul ettik ve sorunları için çözümler oluşturduk.’

Herkesin tavsiye ettiğinin aksine Go-Jek sadece bir alanda en iyi olmak yerine çok fazla alana el atmak istedi. Böylelikle insan taşımadan yemek teslimatına, güzellik hizmetlerinden eğlence rezervasyonuna ve e-ödemeler dahil olmak üzere birçok hizmeti bünyesine kattı.

Go-Jek şu an sadece Endonezya’da faaliyet göstermekte ancak gelecek ay operasyonlarını diğer Güneydoğu Asya ülkeleri olan Vietnam ve Tayland’a da taşımayı planlıyor. Makarim, şirketin Endonezya ve diğer ülkelerdeki girişimcileri motive edeceğini düşünüyor.

’Bundan 10 yıl sonra da Go-Jek’in isminin hala konuşulacağını ümit ediyorum. Teknolojinin gücünü kanıtlayan bir şirket olarak gördük ki bir ekonomiyi üst seviyeye çıkarmanın en iyi yolu toplumsal gelişimi de bir adım ileriye taşımaktan geçiyor.’

Güncel İçerikler