DARPA, yapay zeka çalışmalarına 2 milyar dolar ayıracak

ABD savunma bakanlığı ajansı DARPA, geçtiğimiz cuma günü Washington’da düzenlenen bir sempozyumda önümüzdeki beş yıl boyunca yapay zeka araştırmalarına 2 milyar dolar harcamayı planladığını duyurdu.

DARPA yöneticisi Steven Walker, sempozyumda şu açıklamaları yaptı; ‘Makineler bağlamsal akıl yürütme yeteneğine sahip değil, bu sebeple yazılımlarında her olasılık göz önüne alınmalı. Bu süreç imkansız olmamakla birlikte maddi yükümlülükleri oldukça fazla. Makinelerin akıl yürütme yeteneğini nasıl kazanabileceğini ve bu yetenekleriyle bulundukları çevreye nasıl uyum sağlayabileceklerini araştırmak istiyoruz.’

Yapay zeka genel olarak sezgisel arama özelliklerinden makine öğrenimine kadar geniş bir yelpazeyi kapsar ve bu algoritmayı besleyebilmek ve öğrenimini kolaylaştırabilmek için oldukça fazla veriye ihtiyaç duyulur.  DARPA da bu alanda uzun yıllardır kendini geliştirmekte. Fakat yakın zamanda bu konumda lider ülkelerden biri olan Çin’in de önüne geçerek, 2030’a kadar Al destekli yazılımlar konusunda lider olmak istediklerini açıkladılar.

Al destekli yazılımlar şu anda çok fazla yol kat edememiş olsalar da teknolojileri özellikle makine öğrenimi alanında çalışmalar umut vadeder nitelikte. Öyle ki makine öğrenimiyle beraber devlet kurumları ve büyük şirketler vatandaşları ve bünyelerinde bulundurdukları çalışanlarıyla etkileşimlerini tamamen dönüştürebilirler.

Fakat makine öğreniminde kullanılan her bir data DARPA benzeri şirketler için hayati önem taşımakta. Örnek vermek gerekirse makinelerin topladıkları datalar arasında sakıncalı ya da toplum tarafından ötelenen bilgiler var ise makineler ileride bu verilerden yola çıkarak yanlış sonuçlara varabilir.  Yani algoritmaları tasarlayan yazılımcılar bile makinelerin elde ettikleri sonuca nasıl ulaştıklarını bilemeyebilir bu da makinelerin hatalarını düzeltmelerinin önüne geçer.

Bununla birlikte Al destekli yazılımlar için toplanan datalar sağlıklı olduğunda ve dikkatle işlendiğinde bu güç önemli bir yenilik ve ilerleme kaynağı olabilir. DARPA, yapay zeka çalışmalarını ilerletirken, önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak gelişmeleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler