Yarı zamanlı ve freelance iş arayan kişilerle işverenleri buluşturan Pariyer, 25 bin üyeyi geçti

Yarı zamanlı ve dönemsel iş arayanlar ile işverenlerin buluşma noktası Pariyer, birinci yaşını kutluyor. Kısa sürede 25 bin üyeye ulaşan kariyer platformu, kadın istihdamını artırmak için 10 bin kadın üyesini 3 bine yakın işverenle buluşturdu.

Kadınların güçlü önsezileri, sorumluluk duyguları, birçok işi bir arada yapabilmeleri, kolay iletişim kurabilmeleri ve sabırlı olmaları iş yaşamında büyük avantaj sağlarken, kadının çalışma hayatındaki yerine baktığımızda araştırmalar hiç de iç açıcı görünmüyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) “Tek Bakışta Devlet 2017” raporuna göre Türkiye, kadınların iş gücüne yüzde 33,8’lik katılım oranıyla OECD’ye üye ülkelerin genel ortalamasında sonuncu sırada yer aldı. Türkiye’de çalışma yaşındaki 30 milyon kadından sadece 10,5 milyonu iş gücüne katılıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranının OECD’ye üye ülkelerin genel ortalaması olan yüzde 63 seviyesine ulaşması için, Türkiye’de 8,5 milyon kadının daha iş gücüne dâhil edilmesi gerekiyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl hazırladığı Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nun 2017 verilerine göre cinsiyet eşitsizliği uçurumunun kapanması beklenmesine rağmen, bu makasın açıldığı gözleniyor. Türkiye, raporda 144 ülke arasında genel ortalamada 131. sırada yer alıyor. TÜİK 2018 Mayıs verilerine göre ise Türkiye’de 3 milyon 136 bin kişi işsiz. Bu sayının 1 milyon 305 binini kadınlar oluşturuyor. 18 yaş üstü 28,4 milyon kişinin istihdam pazarına dahil olmaması ve buradaki kadın rakamının da 20 milyon olması diğer bir çarpıcı veri olarak öne çıkıyor.

Uygun ücret tarifesi ile fark yaratıyor

Platform yepyeni ara yüzüyle yeni yaşında ücretli sisteme geçti. Uygun ücret tarifesi ile Türkiye’de bir ilk olmaya hazırlanan Pariyer.com, işverenin zamandan ve maliyetten tasarruf etmesine olanak tanıyor. Mevcut iş bulma sitelerinde ilan ücret fiyatları “yarı zamanlı” ve “tam zamanlı” olarak ayrılmıyor. Dönemsel ve yarı zamanlı bir projede çalışacak kişilerin, diğer yanda yıllarca istihdam edinme amaçlı alınacak çalışanlarla bir ayrımın yapılmadan ilanın ücretlendirilmesi, işveren için maliyetleri kayda değer oranda artırıyor. Pariyer.com yarı zamanlı çalışanlara özel ilan ücret tarifesiyle, dijital dünyada henüz yerini almamış, kapı ilanı ya da tanıdık aracılığıyla çalışan arayanlara destek olmayı, ayrıca izinsiz ve güven vermeyen iş bulma firmalarının önüne geçerek teknolojiyi ön plana çıkarmayı hedefliyor.

İTÜ Çekirdek bünyesinde hayat bulan Pariyer.com, ‘TİM-TEB Girişim Evi’nin de desteğini alarak yoluna devam ederken, milyonlarca iş arayan insana umut kaynağı oluyor. Biz de girişimdeki gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler