Kripto para ve Blockchain yarışında Çin, ABD’nin önüne geçiyor

Geçen yılın başından bu yana ABD’de bir dizi Asya fonunun erken aşamada kripto yatırımına dahil olması yeni bir trend haline geldi. Geleneksel teknoloji çevresinde yaşayan kimseler bu durumdan henüz haberdar değil. Fakat bahsedilen fonlar kripto para birimlerinin ve blockchain teknolojilerinin Amerikan endüstrisindeki yerini sağlamlaştırmak için oldukça önemli.

Çin’in başı çektiği, Asya para birimlerini barındıran bu fonlar uzun bir süredir Silikon Vadisi’ndeydi. Asya fonları genelde sadece ileri aşamalardaki yatırımlarda kullanılıyordu çünkü çoğu girişimci bu mecraya aşina değildi ve yüksek başarı gerektiren girişimler ilk turlarda bu fonlara sahip girişimler ile rekabet edemiyordu.

Fakat son yatırım istatistikleri bu durumun son birkaç yıl içinde değiştiğini gösterir nitelikte. Wall Street Journal tarafından yapılan bir analize göre, 2017 yılında Asyalı yatırımcılar küresel girişim finansmanının %40’ını yani 154 milyar dolarını yönetti. Amerikan meslektaşlarında ise bu yüzde %44 dolaylarında ilerledi.

Özellikle ABD merkezli yatırım ve teknoloji şirketleri Sequoia Capital ve Andreessen Horowitz gibi birçok yatırımcı girişim sermayesi finansmanları için 67 milyar dolar topladılar. Çinli şirketler Tencent ve SoftBank’ın da dahil olduğu Asya yatırımcılarının liderliğinde yapılan yatırımların toplamı ise yaklaşık 61 milyar dolardı.

Bu başarıların bölgeye daha fazla finansman sağlamasının yanında Çin ve Asya’nın geri kalanında büyüyen teknolojik fırsatlar da Amerikalı yatırımcılar tarafından tanınmış oluyor. Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve Pekin merkezli bir danışmanlık şirketinin yaptığı ortak bir araştırma şunu gösterdi; Aynı yıl içinde Çin 164 Unicorn girişim ile toplam 628 milyar dolarlık yatırım alırken ABD bu rakamı 132 Unicorn girişim ile izledi.

Meituan Dianping ve Didi gibi şirketler, Çin’de muazzam miktarlar kazanan teknoloji şirketlerinden sadece ikisi. Bunun yanında Y Combinator girişim hızlandırma programı geçtiğimiz günlerde, Çin’de Qi Lu tarafından yönetilecek yeni bir ofisi duyurusuyla yerel girişimcileri heyecanlandırdı.

Kripto para ve blockchain teknolojileri Doğu-Batı yatırım bağlarını güçlendiriyor

Özellikle Çinli firmalar blockchain madenciliğinde %80’den fazla pay alıyor ve Asya’da kripto para işlemleri bu pazarın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Binance, OKex ve Huobi dahil olmak üzere en iyi Kripto para dönüşümleri de yine Çinli şirketler tarafından yönetiliyor.

Kripto para akımı Asya ve ABD’de aynı anda başlasa da Asya daha sonraları yarışta öne geçti. Bu yılın başından beri blockchain teknolojisinin yıldızı bu kıtada oldukça fazla parladı. Öyle ki Çin devlet başkanı Xi Jingping bu teknolojiyi ‘umut verici’ olarak nitelendirdi. Japonya ise bu işe ülke ekonomisini canlandırmak amacıyla atıldı ve oldukça başarılı oldu. Ve son olarak Kore son günlerde demokratik işlemlerde kullanmak amacıyla blockchain teknolojisini kullanma fikrini tartışıyor.

Yani blockchaini bir yatırım aracı olarak görmenin yanı sıra bu birimleri günlük hayata entegre ediyorlar. Sonuç olarak bu kıtada Kripto para ve blockchain fonları ilk kez Amerikan kripto para şirketlerinin göz ardı edemeyeceği bir pazara ulaştı.

Güncel İçerikler