Meksika’da depremzedelere yardım amaçlı hizmetler oluşturan 8 girişim

Bundan yaklaşık 32 yıl önce Mexico City, 8.0 büyüklüğünde bir deprem ile sarsılmıştı. Ardından yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti ve şehrin yarısı toz duman oldu. Hayatta kalanlar ise yaşananları unutmadı. Geçtiğimiz zamanlarda depremin 32. yılında Meksika açıklarında 8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Oluşan tüm şok ve korkuya rağmen, toplum yardım için bir araya geldi ve güçlerini birleştirdi. Bu olayda ülkenin önde gelen girişimcileri de şirketleri vasıtasıyla depremzedelere yardımcı olmak için kolları sıvadı ve birazdan sayacağımız girişimleri hayata geçirdi.

Credilikeme: Düşük faiz oranlı krediler sağlayan online bir hizmet. Depremden etkilenenler için ise verecekleri kredi miktarından faiz almadılar.

ePesos: Genel olarak Facebook, e-posta veya cep telefonu aracılığıyla herhangi bir kuruluşa para transferleri yapmasına izin veren bir mobil ödeme sistemi. Yardıma katkı yapmak isteyen şirket uygulama ortak bir fon hesabı oluşturdu, böylelikle yardımlar Kızılhaç’a gönderildi.

Billpocket: İşletme sahiplerinin banka ve kredi kartlarını kullanmalarına olanak sağlayan bir kart okuyucusu. Depremden etkilenen bölgelerdeki işyerlerinde kullanılan kredi kartlarından komisyon almadılar ve hükümetin bu bölgelere olan yardımını daha iyi yönlendirebilmek için inşa yardımlarına katıldılar.

Volabit: Ülkedeki dijital sözleşmeler ve bitcoin cüzdanı sağlayıcısı. Şirket yardım fonlarına bitcoin bağışladı ve diğer insanların da bağış yapmalarını sağlamak amacıyla bir platform kurdular. Elde edilen gelirlerin yarısı bir yardım kuruluşu olan Rescue Brigade Topos Tlaltelolco A. C.’ Ye ve diğer yarısı ise deprem bölgelerine direkt olarak gönderildi.

FINV: İşletme sahiplerine faiz veya komisyon ödemeksizin faktöring hizmeti veren kuruluş. Kendi yatırımcılarından ve sağladığı hizmetlerden aldığı faizleri bağışlamayı tercih ettiler.

InstaFit: Sağlık ve Fitness uygulaması. Depremin ardından Coral de la Vega’yla iş birliği yaparak 10 dakika süren bir meditasyon seansı uygulamaya koydular. Böylece kazazedelerin yaşadıklarını sindirebilmeleri ve yeni çözümler üretebilmelerine yardımcı oldular.

Salud Cercana: Kısaca, işletmelerin çalışanlarına sağlık hizmetleri sunmalarına, üretkenliklerini arttırmalarına ve sigorta giderlerini azaltmalarına yardımcı olan bir uygulama. Depremden sonraki iki gün boyunca deprem bölgelerine giderek psikolojik yardım sundular ve kendi çalışanlarının kaygı sorunlarını tedavi ettiler.

Sonrident: Uygun fiyatlara dental hizmetler sunar. Olaydan sonra tüm kliniklerini erzak deposu olarak kullanıma sundular ve ihtiyacı olanlara yardım ettiler.

Kaynak: Dani Guerrero

Güncel İçerikler