Otonom araç şirketi FiveAl, 2019’da Londra sokakları ile buluşacak

İngiliz startup FiveAl, sürücüsüz araç teknolojileri ve paylaşımlı araçlardan oluşan bir filo kurmak için aldığı 35 milyon dolardan sonra araçlar için ilk hamlesini yapacağını duyurdu.

Hizmet ilk olarak Londra’nın Bromley ve Croydon ilçelerinde yaşayan insanları hedef alacak. 2019’un sonlarına doğru başlatılması beklenen proje için ilk olarak 10 ay boyunca veri toplanacak. Beş adet FiveAl aracı sürücüler ile birlikte teste çıkarılacak, yol koşulları ve daha fazlası hakkında Al yazılımı eğitilecek. Bu deneme süresi ise şirketin Londra sokaklarındaki ilk varlığını temsil ediyor.

Şirketin sürücüsüz araçlar için aldığı 35 milyon dolarlık yatırım Avrupa Bölgesi için yüksek olarak görünse de ABD ya da Çin’deki şirketlere kıyasla oldukça mütevazi bir rakam. Çünkü Uber ya da Google Drive gibi devler bu şirketlerden üstün durumda. Fakat Avrupa’daki küçük şirketlerin diğer otonom araç devlerine karşı büyük bir avantajları var. Bu avantajdan kısaca bahsedelim; Avrupa’nın çoğu ülkesinde kentsel yoğunluk fazla, üstelik buradaki sürüş deneyimi diğer bölgelere göre biraz farklı durumda. Bu faktör büyük şirketlerin Avrupa’daki varlığını zorlaştırıyor, fakat yerel bir şirket bu koşullara daha çabuk uyum sağlayabiliyor.

FiveAl’nin ürün müdürü ve aynı zamanda şirketin kurucu ortağı olan Ben Peters basına verdiği bir demeçte şu şekilde konuştu; “Gerçekten zor bir alan olan bir kentsel hizmeti hedef alıyoruz. Kentsel alanlarda otonom sürüş, hala çözümsüz olan en zor hedef.” Ayrıca 10 aylık deneme süresinin araçlar için büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Peters, bu sürecin hizmetin daha fazla geliştirilmesine olanak tanıdığını belirtti.

Güncel İçerikler