PeakBoil ısıtıcı, kampçıların yeni gözdesi olmaya aday

İsviçre’deki dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden olan ETH Zurich tasarım öğrencileri içindeki alevi muhafaza edebilen bir kamp ısıtıcısı geliştirdi. Adı ise PeakBoil. Öğrenciler bahsedilen ısıtıcıyı geliştirme fikrini, kamp yaparken yararlandıkları gaz ocağın zayıf bir ateşi olduğunu fark ettikleri an bulduklarını belirtiyorlar.

PeakBoil genel olarak kettle prensibine sahip. Isıtıcı, özel olarak tasarlanmış brülöre bitişik bir baca sistemini barındırıyor. Böylelikle içeride yanan gaz baca sayesinde dışarıya gitmiyor, içten dışa doğru bir yayılım sağlanıyor. Stilize edilmiş baca duvarları, yüzey alanını arttırıyor ve içine konulduğu kaptaki sıvının daha fazla ısınmasına izin veriyor. Kaptaki sıvının sıcaklığını normal bir ocaktan ya da su ısıtıcısından daha hızlı arttırıyor. Ayrıca yakılan gazdan da tasarruf sağlanıyor.

ETH Zürih doktora öğrencisi ve proje lideri Julian Ferchow, ürünün alev ve ısıtılacak sıvının temasını arttıracak şekilde tasarlandığını belirtiyor. Ekibin diğer üyesi Patrick Beutler ise ‘Baca sisteminin ince olması kap içine ısı transferinin daha kolay sağlanmasını kolaylaştırıyor.’ diyor.

PeakBoil’in en ilgi çekici yanlarından biri ise 3 boyutlu yazıcı ile üretilmesi. Tasarım kalıbı çıkarılıyor, metal tozun lazer ile eritilmesiyle ürün hayat buluyor. Julian Ferchow ise bunun ‘büyük bir tasarım özgürlüğü olduğunu‘ dile getiriyor. Ayrıca ekip tasarımlarını geliştirmek ve ürünü piyasaya sürmek için şu sıralar bir endüstri ortağı arayışında.

Güncel İçerikler