Mary Meeker’in 2018 İnternet Trendleri raporu duyuruldu

Ünlü risk sermayedarı Mary Meeker ‘İnternet Eğilimleri Raporu’nun 2018 versiyonunu yayınladı. Bahsedilen rapor genel olarak ticaretten, hayatımızda yer alan cep telefonlarından tutun da teknoloji devlerinin rekabetine kadar her konuyu kapsıyor.

Sizler için aşağıda bu 294 sayfalık raporun önemli maddelerini derledik ve birkaç önemli konuyu da ekledik

  • İnternet adaptasyonu: 2018 itibariyle dünya nüfusunun yarısı, yani yaklaşık 3,6 milyar insan internet kullanıcısı olacak. Bu android telefonların ve wifi ağlarının kullanımı da artacak demek.
  • Mobil kullanım: ABD’li yetişkinlerin internette geçirdiği zaman süresi artıyor. Yetişkinlerin online ortamda bir günde geçirdiği süre hesaplandı. Bu rakamlar 2016’da 5.6, 2017’de ise 5.9 saat.
  • Mobil Reklamlar: İnsanların internette geçirdikleri zaman arttıkça, reklam verenlerin kazancı da buna paralel bir şekilde artıyor. Buna göre de yılda 7 milyar dolarlık bir mobil reklam kazancı ortaya çıkıyor.
  • Kripto Para: Coinbase’in kullanıcı sayısı Ocak 2017’den bu yana neredeyse dört katına çıktı. Bununla beraber de kripto paralara olan ilginin gün geçtikçe arttığını söyleyebiliriz.
  • Ses: Ses teknolojisinin gelişmesiyle beraber, konuşma tanıma yazılımları %95’lere kadar doğruluk oranına ulaştı. Bu gelişmeler ise Amazon’un akıllı hoparlörü Amazon Echo’nun 30 milyondan fazla satılarak rekor kırmasını sağladı.
  • Günlük Kullanım: En doğru şekilde açıklamak gerekirse Facebook gibi sosyal ağların günlük kullanıcılarının artması ve gelir kazançları birbirine bağlıdır. Facebook’un ne kadar popüler bir ağ olduğunun bilincinde olarak da günlük kazançların ne kadar fazla olduğunu anlayabiliriz.
  • Teknik Yatırımlar: Günümüzde teknolojiye yapılan yatırımlar hem kamu hem de özel sektörlerin katılımıyla en yüksek seviyeye çıktı. Buna artı olarak da en iyi altı Ar-Ge sermaye yatırımlarının tamamı teknoloji şirketlerine ait.
  • E-Ticaret ve Geleneksel işletmeler: E-ticaretin büyümesiyle birlikte tüm perakende satın alımların %13’ü artık çevrimiçi hale geldi. Bu rakamın 2018’de de artması ve geleneksel işletmelere duyulan ihtiyacın da bir nebze daha azalacağı açıkça ortada.
  • Amazon: Artık insanlar ürün aramak için Amazon’un arama motorunu daha fazla tercih etmeye başladılar.
  • Abonelik Hizmetleri: Online servislere olan abonelikler daha fazla benimsenmeye başlandı. 2017’ de Netflix %25, New York Times %43 ve Spotify %48 oranında aboneye sahip oldu. Şirketlerin kısa süre için yaptığı ücretsiz kampanyalar abonelik edinmeye çok fazla katkı sağlıyor.
  • Eğitim: Çalışanlar, yeni iş gereksinimlerine ayak uydurmak, hızla artan öğrenci kredisi borçlarını ödemek için YouTube’dan ve çevrimiçi kurslardan eğitim alıyor.
  • Freelance Çalışma Sistemi: Çalışanların evden çalışma ve boş zaman geçirme gibi istekleri artık ticarete dönüşüyor. Freelance çalışmak isteyenlerin interneti keşfi sayesinde sayıları toplam işgücünden 3 kat fazla arttı. İsteğe bağlı işgücü oranı 2017 yılında Uber, Airbnb, Etsy, Upwork ve Doordash sayesinde %23 büyüdü.
  • Ulaşım: Kişisel araç satın alımları günümüzde azaldı. Bunun yerine ise ortak otomobil kullanımları arttı (Uber gibi) ve 2017’de taşımacılık harcamaları iki katına çıktı.

Güncel İçerikler