Kiwi robotları Berkeley öğrencileri için yemek teslimatı yapıyor

Kaliforniya Üniversitesi’nin Berkeley kampüsünde gün içinde robot görmek artık sıradan bir olay. Sayısız donanım startup’ının aksine, Kiwi ekibi ürünlerini gerçek hayata karışıp ürünlerini test etmek için daha fazla bekleyemezdi.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Felipe Chavez Cortes’e göre şirket, robot teslimat ekibi ile 10.000’den fazla sipariş gerçekleştirdi.  Kaldırımlardan geçerek sipariş teslimi yapan robotlar ise test aşamalarına yeni bir soluk getirdi. Geçen yılın aralık ayında San Francisco, robotların kaldırımları tamamıyla işgal edeceği endişesi ile robotları yasaklamak üzereydi.

Berkeley merkezli girişim, hem yemek siparişi veren öğrencilere bir fırsat hem de robotların test edilebilmesi için mükemmel bir birleşim yarattı. Diğer rakipleri gibi kaldırımları işgal etmeyecek kadar küçük boyutlarda olması ise diğer bir artısı.

Şirket, Kiwi’yi şu şekilde tanımlıyor;

Cortes, ‘Kaldırımların yayalar için kutsal olduğuna inanıyorum. Bu sebeple ürettiğimiz robotların boyutlarının küçük olması ve yayalar ile kolay etkileşime girebilmeleri gerekiyor. Robotlarımızın yaklaşık %80’i ise bu amaca hizmet ediyor’ diyor. ‘Bunun yanında bizi diğer firmalardan ayıran önemli etken ise robotların modüler tasarımı. Tüm teslimatları için tek robot yerine, yol hafızası 300m kadar olan birkaç robot teslimatı hızlandırıyor ve kendi bölgelerinde görevlerini gerçekleştiriyorlar.’

‘İşe önce restoranlardan eve yemek teslimatı yapan robotlarla başladık fakat sonraları bunu iyi bir fikir olmadığının farkına vardık. Böylece çok modlu bir sistem oluşturduk. Üç robotumuz var; bunlardan biri restoranın içinde, biri sokaklarda gezinen ve biri asıl teslimatı yapan. Robotlarımız teslimat yapan insan kuryelerden daha ucuza geliyor ve şirketler teslimatların kontrolünü elinde tutuyor.’

Startup’ın faaliyetleri ise şimdilik sadece okul sınırlarında. Robotlar Berkeley kampüsünün ötesine geçtiğinde, daha geniş ölçekte anlam ifade etmesi gerek. Şirket ise bunun için daha çok çalışmalı. Ama her şeye rağmen bu alanda umut verici bir başlangıç olduğunu söylemek gerekiyor.

Güncel İçerikler