Grab, Güneydoğu Asya’da gıda dağıtım hizmeti GrabFood’u başlattı

Uber, 640 milyonluk bir nüfusa hitap eden Güneydoğu Asya’daki operasyonlarını bölgedeki yerel rakibi Grab’e devretti. Satın alma işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından şirket, GrabFood olarak gıda dağıtım işine başladı.

Bu anlaşmanın bir parçası olarak Grab, bölgedeki UberEats’ın sorumluluğunu da üstlendi. Ayrıca Uber, buradaki hizmetini sonlandırmadan önce satıcılarını ve müşteri tabanını GrabFood’a taşıdı.

Şirket, Singapur’da zaten bağımsız bir uygulama olarak mevcuttu. Daha sonra gelen talepler üzerine GrabFood, yemek dağıtım servislerini motosikletler ile entegre etti. Servis ağı, bu bölgede rağbet gören uygulamalar olan Deliveroo, FoodPanda, Go-Jek’in GoFood ve diğerlerine karşı rekabet edecek.

GrabFood gıda dağıtım servisi ayrıca Grab sadakat programı -Grab Rewards- ile bağlantılı olacak ve müşteriler siparişlerini ödemek için nakit, kart veya GrabPay kullanabilecekler. Bunun yanında müşterilerin siparişleri önceden programlamalarına da izin verilecek.

Grab, rakip Uber’in bu bölgedeki yerel işini yapılan anlaşma ile mart ayında satın alacağını açıklamıştı. Ancak anlaşma, beklenildiği kadar basit bir şekilde ilerlemiş gibi görünmüyor. Şu sıralar Grab çalışanları, yeni girişimin tüketici tarafından gereken ilgiyi göremeyeceği konusunda endişeli.

Her şeye rağmen Grab, gıda dağıtımına geçişinin “insanların günlük yaşamlarını daha kolay hale getirmek için birbirine bağlı tüketici hizmetleri ekosistemi” geliştirme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Uber’in kaldırılması bu hedefi daha gerçekçi bir hale getirmiş olabilir.

Ancak Google’ın desteğini arkasına alan Endonezya pazar lideri Go-Jek‘in yakın zamanda dört yeni pazara genişleme planları var. Bununla beraber Grab, bölgesel bir rekabetle karşılaşacak.  Go-Jek, bu genişleme planlarına 500 milyon dolar ayırdı ve bu genişlemenin ortak bir yaklaşım üzerinde gelişeceğini söyledi.

Bu arada Go-Jek, yakın zamanda Tencent, JD.com, Google, Allianz, Meituan, Singapur merkezli GIC ve Temasek fonlarını içeren yatırımcı listesinden yaklaşık 1,5 milyar dolar yatırım topladı.

Güncel İçerikler