Google, ABD’nin politik reklamları için yeni gizlilik şartlarını duyurdu

Geçtiğimiz hafta başkan vekili Kent Walker, Google’ın politik reklam verenlerinin ve şeffaflık raporlarının da açıklanması dahil yeni çalışmalarını özetleyen bir blog postu yayınladı.

Google artık politik reklam verenlerinin ABD vatandaşları ya da yasal ikamet edenler olduklarını doğrulamak için, devlet tarafından verilmiş bir kimlik ile başvurmaları gerektiğini açıkladı. Henüz ne isteneceği belli olmasa da vergi numarası ya da sosyal güvenlik numarası gibi yasal geçerliliği olan bir bilgi bu işlemin kilit noktası olacak.

Walker ayrıca Google’ın şeffaflık raporlarında, reklam veren kullanıcılar ve harcayacakları miktar konusunda çalıştıklarını ifade etti. Bilgilerin herkesin erişimine izin verilen bir veritabanında yayınlanıp depolanacağını da sözlerine ekledi.

Bir yıl önce Google Kuluçka Sistemi Jigsaw, çevrimiçi saldırı riski taşıyan kullanıcılara yönelik seçim şeffaflığı aracı olan Protect Your Election (Seçimini Koru) adlı uygulamayı hayata geçirdi ve geçen Perşembe uygulamanın IOS sürümünü de yayınladı. Bu uygulama Rusya’nın, dünya genelinde çeşitli seçimlere müdahalesine karşı bir tepki gibi görünüyor.

Google, neden bu önlemleri aldı?

Bunun sebebi ise şu şekilde açıklanabilir;

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz ay, 2016 seçimleri zamanında siyası otoriteler ile kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılması Cambridge Skandalı sebebiyle kongre üyeleri tarafından yargılanmıştı.

Görünüşe göre Google, Facebook’un yaşadığı bu talihsiz olaya benzer bir olayın önüne geçmek istiyor.

Güncel İçerikler