İşten çıkarma da girişimciliğin bir parçası

Girişimcilik serüveni dendiğinde akla ilk gelen tutumlu, özgüvenli ve inançlı olmak, iyi bir ekip kurmak, ilk ofisi tutmak gibi şeyler gelir. Ama kaba tabirle ‘kovmak’ da girişimciliğin bir parçası.

İyi işleyen bir sistem, herkesin uyduğu bir şirket kültürü başarıda önemli bir pay sahibi olsa da şirketleri -özellikle de yolun başındaki girişim şirketlerini- başarıya götüren şey iyi bir ekip yani insanlardır. Başta iyi ortaklarla kurduğunuz bir şirkete büyüdükçe yine iyi ekip arkadaşları katabilirseniz işler yolunda demektir. Bu sebeple ekibi büyütmek heyecan verici olduğu kadar kritik de bir süreçtir.

Elbette her zaman doğru kararlar vermek mümkün değil. Siz de zamanla ekibinizde bazı kişilerin uyumsuz kaldığını, yeterince iyi enerji gösteremediğini farkettiğinizde bazen çabuk karar vermeniz gerekebilir. Bu şirkete yeni katılan bir çalışanınızın uyum sağlayamadığını düşünüyorsanız, onunla yollarınızı ayırmakta çok gecikmemiz gerekiyor. Bu aynı zamanda ona başarısız bir süreçle zaman kaybetmeyip yeni ve başarılı bir yol çizmesi için şans tanımak olacaktır.

Ancak bu sadece yeni elemanlar için geçerli değil. Şirkette uzun yıllardır çalışan bir çalışan da enerjisini ve motivasyonunu kaybetmiş ise ona kapıyı göstermek konsunda vakit kaybetmemek gerekiyor. Özellikle duygusal bağların, arkadaşlık ilişkilerinin sizi bu konuda yanlış yönlendirmesine izin vermeyin.

Dolayısıyla bu konuda yapılması gereken en doğru şey, yolunda başında uyumuyla ve enerjisiyle size en uygun ekip arkadaşını seçebilmek. Sizi başarıya götürecek kişiyi bulmak için çok acele etmemelisiniz.

Güncel İçerikler