Tolkido: Otizmli çocukları konuşturan kartlar

Tolkido, otizmli çocukların dil ve konuşma eğitimlerinde kullandıkları görsel eğitim kartlarını kişiselleştirilebilir ve seslendirilebilir hale getiren bir sistemdir.

Tolkido Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

“Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi iken kuzenim Umut’a otizm teşhisi konuldu. Konuşkan, güleç yüzlü bir çocuk olan Umut artık konuşmaz ve kendi iç dünyasında yaşayan bir çocuk haline geldi. Bu durum beni çok etkiledi ve Umut’u tekrar eski günlerine döndürmek için arayışlara girdim. Amcam, Umut ile evde görsel eğitim kartları ile çalışıp ona yeni kelimeler öğretmek için yoğun emek harcardı. Bu eğitim sürecine yakından tanık olarak, verimsiz noktaları gördüm. Bu eğitim yöntemi Umut için yararlıydı fakat daha iyi bir hale getirebilirdim. Amcam ile bir süre beyin fırtınası yaptıktan sonra ortaya Tolkido fikri çıktı. Umut üzerinde çeşitli denemeler yaptıktan sonra onun için ne kadar yararlı olduğunu gözlemledik. Bunun ardından diğer Otizmli çocuklar da bu eğitim materyalinden yararlansın diye düştük yollara…”

Tüm Otizmliler Aynı mı?

Otizmli bireylerin otizmden etkilenme seviyeleri ve problemlerin görülme şekli birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu sebepten dolayı her çocuğun kendine özel hazırlanmış bir eğitime ve kişiselleştirilebilir eğitim materyallerine ihtiyaçları vardır.

Otizmde İletişim ve Eğitim Problemi

Otizmli çocuklarda iletişim problemi ve konuşmada zorluk yaygın bir şekilde görülür. Bu sorunu aşmak ya da daha aza indirgemek için otizmli çocuklar, teşhisten hemen sonra çeşitli eğitimler almaya başlarlar. Otizmde eğitim çok önemlidir çünkü otizmin sebebi bilinmediği gibi mevcut bir tedavisi de bulunmamaktadır. Bu yüzden şimdilik geçerli tek reçetemiz eğitimdir. Fakat bu eğitim sürecinin ülkemizde bazı problemleri bulunmaktadır.

  • Devlet tarafından desteklenen eğitim süresinin yetersiz olması
  • Yetersiz eğitim süresini uzatmanın maliyetli olması
  • Evde aile-çocuk arasında eğitimin verimli geçmemesi
  • Evde kullanılabilen eğitim materyali azlığı

Tolkido bir pelüş oyuncak ve kartlardan oluşur. Tolkido kartların üzerindeki görseller aile veya öğretmen tarafından hazırlanır ve yapıştırılır. Kartların içerdiği ses kayıtları ise bilgisayar aracılığı ile oyuncağa kaydedilir. Kartlar oyuncağa yaklaştırıldığında, oyuncak kartların içerdiği ses kayıtlarını seslendirir. Kart üzerindeki kelime veya cümleler öğrenildiğinde Tolkido kartlar defalarca değiştirilip kullanılabilir.

Güncel İçerikler