Jeff Bezos’un inandığı 3 temel prensip ve Amazon’un başarısının büyük sırrı

Amazon’un bugün ulaştığı ve hızla büyümeye devam eden milyar dolarlık hisse değerleri ardındaki başarının ne olduğunu merak ettiriyor. Analistlere göre Amazon ilk 1 trilyon dolarlık şirket olma yolunda. Haliyle dünyanın her bir yanından girişimciler Amazon’u sadece izlemekle kalmıyor, yakinen takip ediyor ve örnek alıyorlar.

Jeff Bezos’un bu büyük başarı ardında değerlendirdiği ve dikkat çekmek istediği 3 temel prensip var.

1. Ara sıra meydana gelen başarısızlıkları yenilik yaratmanın öncüsü olarak görmek 

Çoğu şirket başarısızlıktan bir vebaymışçasına kaçınır ve yenilik yaparken de kayıpları olabildiğince aza indirmeye çalışırlar. Fakat Jeff Bezos’a göre başarısızlık ve buluş ayrılamaz ikili. İcat etmek için denemek, daha sonrasında da bunu sadece bir deney olmaktan çıkarmak gerekiyor. Böylelikle şirketler hem keşfetmeye daha meraklı olabilir hem de müşterilere sunulan ürün ya da hizmete değer ekleyerek yollarına devam edebilirler.

2. Her gün işinin ilk günüymüş gibi çalışmak 

Amazon’un yaklaşık 350.000 çalışanı var. Bu kadar büyük bir organizasyon için işleri diğer bir çok kurum gibi yavaş idare ediyor gibi görünebilir. Fakat en başından beri Bazos, Amazon’u daha ilk gününde bir start-up gibi yönettiğini açıkça belirtti. Önem ve aciliyet algısının farkında olmak ve buna bağlı olarak hızlı kararlar alabilmek yaratılan farklılığın anahtar noktası.

3. Müşterilere kendi isteklerinin daha ne olduğunu bilmeden onları verebilmek

Bazos “Onlar henüz bilmeseler bile müşteriler her zaman daha iyisini ister ve sizin müşterileri memnun etmekteki arzunuz sizi onların adına daha iyisini bulmaya sürükler. Hiçbir müşteri Amazon’a Birincil Üyelik Programı’nı yaratmaları gerektiğini söylemedi, sonrasında açıkça görüldü ki bunu gerçekten istiyorlar.” Müşterilerinizi tanımak için uğraşın. Onlarla konuşun, gözlemleyin ve onları kendilerinden daha iyi tanımaya çalışın.

Büyük ve akıllıca büyüyen bir şirket yaratabilirsiniz. Başarının, başarıya ulaşmanın arkasında yaratılan değerler ve stratejik kararların önemi yatıyor. Amazon bu değerleri gözlemlemek ve alınması gereken dersleri öğrenebilmek için güzel bir örnek.

Güncel İçerikler