Girişimimi tanıtmak için toplu e-posta atabilir miyim?

Bu haftaki konuk yazarlarımızdan Av. Elif Petek Özlü bize Girişimimi tanıtmak için toplu e-posta atabilir miyim? konusunu anlatacak.

Girişimlerin olabildiğince fazla kişiye tanıtabilmesi amacıyla genellikle Facebook, Twitter, veya LinkedIn gibi sosyal medya araçları kullanılsa da bunun yeterli olmadığını düşünen birçok girişimci, elinde bulundurduğu adreslere girişimini tanıtan toplu e-posta’lar atmak istiyor.

Peki bu istek hukuka ne kadar uygun?

6553 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca, ticari elektronik iletiler alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilirken, esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın gönderilebilir. Bir başka deyişle, tanıtım amaçlı gönderdiğiniz e-posta içeriğinin mal veya hizmet satışı amacı taşıyıp taşımadığını ve e-posta’nın yönlendirildiği kişinin alıcı mı yoksa esnaf/tacir mi olduğunu tespit etmek gerekiyor.

Altını çizmek gerekir ki, hedef e-posta adreslerinin ne şekilde toplandığı da hukuka uygunluğun belirlenmesi açısından oldukça mühim. Zira bu e-posta adreslerinin 3. kişilerden para karşılığı veya karşılıksız olarak alınması, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na da aykırılık teşkil edecektir.

Sayılan sebeplerle, bu tür bir toplu e-posta gönderimi yapmadan evvel ayrıntılı hukuki ve teknik danışmanlık alınması, yüksek idari para cezalarından ve hatta olası hapis cezalarından kaçınmak adına atılabilecek en doğru ve profesyonel adım olacaktır.

Güncel İçerikler