NASA’ya uzay aracı yapan Türk iş kadını Eren Özmen, ABD’nin de en zengin 16. kadını

ABD’de bir uzay ve savunma şirketi sahibi olan Türk iş kadını Eren Özmen, Forbes dergisinde Amerika’da “Servetini Kendi Yapan En Zengin 50 Kadın Listesi”nde 16. sırada yerini aldı.

En zenginler listesinde yer almasını sağlayan Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketine eşi Fatih Özmen’le birlikte sahip olan Eren Özmen, Forbes’te, servetini kendi büyüterek milyarder olan en zengin kadın girişimciler listesine girdi. Forbes dergisine göre de 1,1 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor.

Bu şirket ile kadar servetinin olmasının sebebi, Sierra Nevada Corporation’ın NASA tarafından uzaya insan ve kargo taşıyacak uzay aracı yapma yetkisi verdiği üç şirketten biri olarak seçilmesinden dolayı kaynaklanıyor. Bu şirket buradaki çalışmasının ötesinde, dünyanın en yenilikçi 10 şirketi arasında da ayrıca değerlendiriliyor.

Bir durum var ki, şirket sıfırdan kurulmadı. 1963 yılında Nevada’da kurulan SNC, 1994 yılında 20 çalışanıyla birlikte Özmen tarafından satın alınıyor. Bu durumdan ötürü zaten onlar kurmamış, nasıl başarılı seçiliyor ki denebileceğini göstermiyor. Türkiye ve Dünya’da her yıl yüzlerce binlerce şirket kuruluyor; ancak Sierra Nevada Corporation (SNC) gibi 18 eyalette, 34 farklı yerde ve Türkiye, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde faaliyet gösteren ve 3 bin çalışanı bulunan çok uluslu bir şirkete dönüşmüyor.

SNC tam olarak ne yapıyor diye sorarsanz; Ticari yörünge taşımacılığı, mikro uydular, enerji, tele-tıp, ve nanoteknoloji gibi konularda uzmanlaşmış elektronik sistem sağlayıcısı ve sistem entegratörü bir teknoloji şirketidir. Türkiye’nin “milli uçak” projesinin ortağı da olan SNC şirketi, uydu ve ateşleme sistemleri üzerine çalışıyor.

Özmen çifti, Nevada’da Reno Üniversitesi‘ne Üniversite İşletme Koleji’nde bir girişimcilik merkezi açmaları için 5 milyon dolar bağışladı. Bu fon yeni girişimlerin desteklenmesi için sağlanmış. Üniversite tarafından Onursal Doktora ile ödüllendirilmiş.

Türkiye’den çıkan bir örnek olarak Eren Özmen’i tebrik ederiz. Diliyoruz ki, Milli uçak projesinde de Türkiye’ye güzel işler çıkararak uzun vadede yine Türkiye açısından çok başarılı sonuçlar alırız.

Güncel İçerikler