BIC Angels kurucularından Dr. Joachim Behrendt, yaza girerken girişimcilik dünyasına önemli bir mesaj sundu.

Sevgili Yatırımcılar, Sevgili Arkadaşlar,

Bir sene daha geçti, hem de fazlasıyla hızlı — en azından ben böyle hissediyorum. Geçtiğimiz yaz gerçekleşen başarısız darbe girişiminden başlayarak, özellikle ülkemizde gerçekleşen ve birçok yatırımcıyı korkutan, en azından yabancı olanları, bir çok önemli gelişme ve değişim ile birlikte son derece sarsıntılı bir sene geçirdik. Ancak tüm bu gelişmeler, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesini engelleyemedi — geçtiğimiz İlkbahar’ın birkaç ayı boyunca görüştüğümüz girişimlerin ve yatırım yapılan startupların sayısı önemli ölçüde düştü. Ekosistem toparlandı, neredeyse her gün ekosisteme bir çok yeni oyuncu eklendi, yine bir çok ilgi çekici yeni girişim kuruldu ve yine girişimlerle ilgilenen yatırımcı sayısında artış görüldü. Geçen yaz başlattığımız BIC101 Hızlandırma Programı ile böyle sarsıntılı bir senede 10’dan fazla yatırım yaptık. Toplamda bir akademik yıl içerisinde ulaştığımız en yüksek yatırım sayısına ulaştık.

Siz yatırımcıların ve sizlerin yatırım yaptığı çalışkan girişimlerimizin hem girişimciliğin kendi doğası gereği oluşan ve bunun yanında ülkemize has yüksek risklere karşı göğüs gerdiği için yine sizlerin yarattığı ekosistemle gurur duyuyoruz. Bizler bu pozitif trendin devam edeceğine inanıyoruz ve önümüzde çok daha fazla yatırım turu ve fazlasıyla artacak şirket değerlenmeleri ve belki de birkaç başarılı çıkış (exit) hikayesi göreceğimize inanıyoruz. Aynı zamanda, BIC101’den seçilen girişimcilerin 1 ay boyunca Berlin’deki girişim ekosistemiyle birlikte olacakları ve ortaklıklar kuracakları “Berlin Explore” ve  her seviyedeki umut vaat eden Türk girişimlerin, Berlin’e taşınmaları veya ofis açmalarına destek olma amacıyla başlattığımız “Berlin Establish”’e olan büyük ilgiyi de görüyoruz. Bahsettiğimiz iki program içinde tüm şirket, satış, hukuk, vergi/muhasebe ve bunun gibi konularda Berlin’deki partnerlerimizden destek sağlamış bulunmaktayız. Eğer bu iki programla ilgileneceğini düşündüğünüz girişimler biliyorsanız lütfen bize ulaşın: [email protected]

Sadece birkaç senede, Türkiye’de 30’a yakın girişime yatırım yaptım ve portfolyomdaki girişimlerin (neredeyse hepsi BIC ve BIC101’deki girişimlerden oluşuyor) performansları bir melek yatırım portfolyosundan beklenenden bariz bir şekilde çok daha iyi. Önümüzdeki ay ve yıllarda, Türkiye’ye ve Türkiye’deki girişimlere yatırım yapmayı sürdüreceğim ve eminim ki yaptığım yatırımın geri getirisi olacak. Umarım birçoğunuz da bu zevkli ve heyecanlı süreçte bana katılacaktır.

6 Temmuz’da yapılacak BIC DAY’den sonra, yatırımcı toplantılarımıza ve diğer halka açık buluşmalarımıza Eylül’e kadar ara vereceğiz (ancak tabi ki çalışmaya da devam edeceğiz). Sizlere çok, çok güzel, uzun ve tatmin edici bir yaz diliyorum ve Eylül’de görüşmek üzere diyorum!

Kendinize iyi bakın

Joachim