Çevreye zarar vermeyi bırak, yoksa müşteri olarak seni neden tercih edeyim ki?

Sosyal çevreler, ülkelerin politikaları ve müşteri talepleri, en büyüğünden en küçüğüne işletmeleri oldukça köşeye sıkıştırmış durumda.

Bu sese kulak verin:

Çevreye zarar vermeyi bırak! Yoksa müşteri olarak seni neden tercih edeyim ki?

Duydunuz. Güncel işletme dünyasında sürdürülebilir pazarlamanın önemi günden güne artıyor. Sürdürülebilir pazarlamanın amacı sadece yeşil kokan çevreci hareketler ile sınırlı kalmayıp, tüm yönetim ve pazarlama süreçlerindeki uygulanıp, bunu kültürel bir yaşam tarzı olarak topluma sunmak olmalı.

Size bunun İngiltere’de yapılmış başarılı bir örneğini anlatayım. Dünya’nın en önde gelen köklü perakende şirketlerinden biri. Hedef kitlesi çok iyi tanımlanmış. İlk önce müşterinin ve paydaşlardan gelen sese kulak vermişler. Fabrikalarını eski tip fabrikadan eco-fabrika konseptine çevirerek değişimi başlatmışlar.

Eco-fabrika’ın özelliği ise yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliğin sağlanarak üretim yapılmasını olanak sağlıyor olması. Böylelikle toplum odaklı şirket kültürünün ilk adımları atmışlar. İklim değişikliği hassasiyeti, atık maddelerinin geri dönüştürülebilmesi, adil ticaret logolu ürünlerin üretilmesi gibi yüze yakın maddeleri sıralamışlar.

Bu şekilde marka, kendini değişime taahhüt ederek hazırlamış.

Bu değişimi önce merkez çalışanlarına anlatarak süreci çok daha hızlı ve verimli gerçekleştirebileceklerine inanmışlar.

Ardından mağaza kanalında sunulan ürünlere yansımış. Artık bazı ürünler geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmaya başlamış.

Ve son olarak müşteriye ürünlerin faydalarını anlatmaya başlamışlar. Ürünlere koyulan etiketlerde ürün çok daha az derecede, kısa programda yıkanabileceğini yazmışlar. Hatta ürünü reyonda tutan askı bile geri dönüşümden elde edildiğini göstermişler. Böylelikle müşteriye sunulan özellikli fayda ise daha az enerji harcayıp tasarruf edebilmek olarak belirlenmiş.

Sonuç olarak şirket kendinde bir değişim gerçekleştirdi. Bunu uyguladı. Sonuçlarını ise müşteri tarafından tercih edilerek aldı.

Bu süper faydalı projeyi hayata geçirdikleri için bende bir müşteri olarak teşekkür ediyorum.

Başta belirttiğim gibi, en büyüğünden en küçüğüne ne yaparsak yapalım ister ürün üretin veya hizmet sağlayın, her zaman ufak bir yerde çevremizi de düşünmeyi ihmal etmeyelim.

Güncel İçerikler