Girişiminizin başarılı olması için CEO’lardan kritik tavsiyeler

Hangi girişimciyle konuşursanız konuşun, size kendi işini yürütmenin çok zaman ve emek gerektireceğini anlatacaktır. Girişimcilik, günlük görevlerinizi yerine getirmek, uzun dönem planlamalar yapmak ve bu ikisi arasında kalan her türlü işten sorumlu olmak anlamına gelir.

Bireysel yüklerin yanında bütün bu sorumluluklarla boğuşmak sonucunda stres altında kalmak ve pes etmek kaçınılmaz gibi görünebilir. Ancak zamanınızı doğru yönetecek stratejileri bilmek, kişisel sorumluluklarınızı yerine getirebilmenin yanında hak ettiğiniz dinlenme ve rahatlama zamanını size sağlamaya yardımcı olabilir. Küçük işletme sahipleri ve girişimciler, size bir girişimci olarak gereken kişisel zamanı ve yeni bir bakış açısını yaratabilecek tüyolarını sizlerle paylaştı.

“Çalıştığınız kadar oynayın.” Dan Brinton, Fractured Prune Doughnuts

Sizi en mutlu edecek şeyi bulun, ki bu benim için kesinlikle golf. Evde olduğum zamanlar haftada en az dört kez oynuyorum çünkü oynarken de işimi yapıyorum. İşime de oyuna karşı gösterdiğim tutkuyla yaklaşıyorum ve ikisi de bana aynı rekabet duygusunu ve heyecanı yaşatıyor.

“İşinizle ilgili olmayan bir hobi edinin.” Katherine Niefield, BlinkPR Başkanı ve CEO

Okumak, dans etmek ya da şarkı söylemek; ne olursa olsun, işinizle alakası olmayan bir hobi edinin. Bu boş zaman etkinliğinizi yürütecek bir zaman ayırıp rutin haline getirmeye özen gösterin.

“Ne olursa olsun, rutininize sadık kalın.” Jennifer Adams, Jennifer Adams Worldwide

İşim gereği çok fazla seyahat ediyorum, bu yüzden de nerede olursam olayım günlük düzenime sadık ve sağlıklı olmaya çalışıyorum. Günlük rutinime ve yeme alışkanlıklarıma devam ediyor ve mümkün olduğunca kendime bakıyorum. Her gün sabahları meditasyon yapıp gün biterken yapabildiğim kadar yoga yapıyorum. Çok zorlu ve yorucu günler geçirdiğim oluyor ama bunu sürdürebildiğiniz sürece enerjinizi tekrar toplayıp ertesi gün kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

“Kendinizi masadan kurtarın.” Sandra Ponce de Leon, Lifetime Memori

Tedbil-i mekanda ferahlık vardır derler, duymuşsunuzdur; hiç ummadığınız yerde bir bakmışsınız kafanız yepyeni fikirlerle dolar. O yüzden ofis dışında zaman geçirip, bu zamanı işle ilgili yarıcı fikirler oluşturmak için kullanın. Bu, ekibinize gelenek dışı düşünebilmenin iyi, takdir edilir ve daima aranılan bir şey olduğu mesajını verecektir.

“İyi bir ekip kurun.” Eric Casaburi, Retro Fitness

Girişimciler, diğer insanlardan çok daha uzun ve yorucu sürelerde çalışırlar ama kendinizi veremiyorsanız, işinizi başarıya taşımaya çalışmak sonunda sizi vazgeçme noktasına getirir. Sevdiğiniz alanlara vakit ayırabiliyor musunuz yoksa kendinizi hesaplar arasında boğulmuş ya da başkalarını yönetmek için çabalarken mi buluyorsunuz? Doğru insanları işe almak ve doğru sistemi kurmak vizyonunuzu başkalarının yürütebilmesini sağlar, böylece siz de işle ilgili veya değil, sevdiğiniz şeylere odaklanabilirsiniz.

“Görevlerinizi başkasına devredin.” Elan Katz, Cure Urgent Care

Başarılı olabilmek için bir girişimci hayattaki en büyük hazinesini, vaktini işine adamak zorundadır. Ancak siz boğmasını engellemek için zaman yönetimini iyi bilmek çok önemlidir. İşinizle evli olmadığınızı ve aşkınıza karşılık vermeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Görevlerinizi devredebilmek için yeterli ve istekli elemanları işe alın. Bazen elini işlerin üstünden çekebilmek zordur ama büyümek ve büyük düşünmek için yetenekli insanlara güvenip onların işlerini yapmalarına izin vermelisiniz.

“Zamanınızı bütçe hesabı gibi düşünün.” Yuri Sagalov, AeroFS

Mali yönden sorumlu davranın. Öncelikle bütçe dışı zamanınızı hesaplayın, tıpkı paranızdan birikim için bir kenara para ayırmak gibi. Sonra giderlerinizden, yani çalışma saatlerinizden kalan zaman üzerinden aylık bütçenizi hesaplayın. Bütçenize sadık kalarak harcamalarınızı kontrol altına alabilir, gereksiz harcamalarınızı kısabilirsiniz. Mesela katılmak zorunda olmadığınız toplantıları geri çevirebilir veya müşteri toplantılarını pekala halledebilecek takım liderlerine devredebilirsiniz. Kendinizi her gün ofisten dışarı atmaya ve zaman bütçenize sadık kalmaya çalışın. (Yuri Sagalov, AeroFS eş kurucusu ve CEO’su.)

“Farklı teknolojilerden yararlanın.” Konrad Billetz, Frameri

Bilgisayarınızı bir haftalığına da olsa kenara atıp her şeyi cep telefonunuz üzerinden yürütmeye çalışın. Bu sizi daha yakın bir iletişime geçirip ekibinizle daha yakın olmanızı sağlayacaktır.

“Kendinize aktif zamanlar oluşturun.” Jimmy Gilchrist, Rock N Dade

Zindeliğe, barışa ve sükunete; yani hiçbir şey yapmama lüksüne ihtiyacım var. Bunlar günlük yaşamınızın bir parçası olmalı. Ben her gün, günde en az 20 dakikamı meditasyona ayırırım. Arabaya binip, en az bir saat, kimsenin bilmediği bir yee seyahat etmeyi severim çünkü araba kullanmak çok dingin ve dinlendiricidir. Zamanınız var, ama zaman yaratmak zorundasınız da. ‘Yeter artık, bir mola vereceğim.’ Deyip çalışma masanızdan uzaklaşmakta hiçbir sakınca yok.

Güncel İçerikler