Bir problemi çözmek veya yeni fikirler üretebilmek için beyninizi farklı işlere odaklayın

Sydney Üniversitesi’nde Sophie Ellwood yönetiminde bir araştırma grubu yepyeni fikirler üretmek veya problem çözerken yeni bulgular sunabilmek için bir deney yaparlar. Deney’de insanların fikir üretirken ara ara mola vermelerinin etkisi üzerinde yoğunlaşırlar. 3 gruba bir kağıdın kaç farklı şekilde kullanılabileceği konusunda fikirleri yazılması istendi.

1. Grup: Bu gruba ara verdirilmeden 4 dakika boyunca fikirleri yazdırıldı. Başka hiç bir iş yaptırılmadı.

2. Grup: 2 dakika boyunca fikirleri yazmaları istendi, ve ara verdirilerek yine yaptığı işle alakalı kısa süreli başka bir iş verildi ve tekrardan 2 dakika daha verilerek toplamda 4 dakikalık fikirleri yazdırıldı.

3. Grup: 2 dakika boyunca aynı şekilde fikirleri yazdırıldı, kısa süreli ara verdirildi ve bu arada Kişilik Testi çözdürüldü. Sonrasında eksik kalan 2 dakikaları daha verilerek yine toplamda bunlar da 4 dakikalık fikirlerini yazdı.

Sonuç olarak;

3. Grup: En başarılı grup oldu. Çünkü ara verdiklerinde yazdıkları fikirle ilgisi olmayan bir iş yaptılar yani bambaşka bir konuya odaklanarak zihinlerini dağıttılar, sonrasında tekrar fikirlerine dönerek daha fazla fikir buldular.

2. Grup: Orta derecede başarı gösterdiler. Ara verdirildiklerinde fikirleriyle alakalı ancak içerik olarak farklı bir konuda iş yapmaları istendi. Böylelikle yine ara verdiklerinde fikirlerinden yarım uzaklaşarak, orta seviyede başarılı oldular.

1. Grup: Yine fikir ürettiler ancak yukarıdaki iki gruptan başarısız oldular. Çünkü hiç ara vermeden kafalarını bir an bile olsun dağıtmadan daha fazla fikir bulmaya çalıştılar ancak en az fikir bu gruptan çıktı.

Bu çalışmadan çıkarılacak sonuç şudur:

İşinizle, projenizle veya herhangi bir konuyla ilgili problem çözmek için veya yeni fikirler üretebilmek daha iyi sonuçlar almak için masanın başından saatlerce kalkmadan, dışarıya çıkıp bir hava almadan, o an kafanı o problemden uzaklaştıracak kısa süreli bir çalışma yapmadan saatlerce probleme odaklanmayın. Çünkü Beyin kendini resetleyemeyeceği için bir süre sonra error verir, sonra sıkılırsınız veya sağlıklı sonuca ulaşamazsınız, hatta beyniniz yorulur düşünemez hale gelirsiniz.

Beynin; hiç birşey yapmadığı zaman değil, farklı işlere odaklandığında dinlenir, gelişir, sağlıklı düşünür. Hiçbir iş yapmayarak, boş oturarak beyninizi köreltirsiniz.

Güncel İçerikler