Onward ile girişimciliği Silikon Vadisi’nde öğrenin

Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletme bölümü öğrencilerinden Mert Can, Yatırım Yönetimi dersi için hazırladığı projeyi iş fikrine dönüştürdü. Önce proje ödevi olan sonrasında da Mert Can’ın uygulamaya geçirdiği bir girişim olan Onward, çeşitli sektörleri tanımak için uluslararası programlar içeren bir organizasyon. Odağında uygulayarak öğrenme ve insan etkileşimi olan bu proje, yeni deneyimler elde etmek isteyenler için güzel bir fırsat sunuyor. Silikon Vadisi’nde bilgi teknolojileri alanında çalışmak ve girişimde bulunmak isteyen meraklılara yönelik bir tanıtıcı programla başlayan Onward’ı kurucusu Mert Can’dan dinledik.

Onward’ın ortaya çıkış hikayesi bir hayli ilginç. Kendisi daha önce, startup olarak başlayıp sonrasında büyüyerek bugün pek çok insan tarafından bilinir hale gelen teknoloji şirketlerini gözlemlemek üzere Girişimcilik Vakfı’nın Fellow Programı kapsamında İsrail’e giden Mert Can, ziyaret ettiği şirketlerdeki çalışanlarla birebir iletişim kurma şansına sahip olmuş.

“Çeşitli yerlerde birçok eğitime katıldım, bir sürü insandan girişimlerine dair hikâyelerini dinledim fakat fikirlerin hayata geçirildiği ortamlarda bizzat bulunup insanlarla çalıştıkları atmosferde etkileşime girmek çok daha yol gösterici oldu” diyen Mert, bu doğrultuda kendine Amerika’daki teknoloji üssü konumundaki Silikon Vadisi’ne de gitmeyi hedef koymuş fakat tek başına gitmenin maliyetli olacağını görmüş. Bu sırada üniversitede aldığı Yatırım Yönetimi dersi için bir iş planı hazırlaması gerekiyormuş ve bu noktada kendi ihtiyacından da yola çıkarak Onward’ı tasarlamış ve sonrasında bu organizasyon fikrini uygulamaya koymuş.

Onward projesi, geçtiğimiz yaz Silikon Vadisi’nde gerçekleşen bir aylık bir programla uygulanmaya başladı. Çeşitli çevre ve eğitim durumlarından başvurup motivasyonları ve İngilizce yeterliliklerine göre elemeden geçen ve program için belli bir ücret ödeyen katılımcılar hem Google, Facebook, Intel gibi bir çok teknoloji devi haline gelmiş hem de henüz start-up halindeki şirketleri yakından tanımanın yanı sıra, bölgede bulunan NASA’s Ames Research Center, University of California, Berkeley’deki öğrenci kulüpleri, Intel Museum gibi bilim ve teknoloji merkezlerini görme, tanışma toplantıları ve atölyelerle buralarda iş yapan insanlarla tanışma imkanı buldular.

“Oluşturduğumuz program teknoloji girişimciliği alanında fikri olan insanlara aksiyona geçiş için motivasyon kaynağı olmanın yanısıra onlara ihtiyaç duydukları konularda danışabilecekleri bağlantılar sağladı. İki katılımcı Silikon Vadisi’nde kendilerine staj ayarladı. Bu Onward’ın katılımcılarına sunduğu birebir iletişim sayesinde gerçekleşebildi çünkü programdaki etkinlikler bizim bildiğimiz klasik anlamda 1000 kişinin dinleyici olarak katıldığı sunumlar olmaktan çok uzakta, küçük gruplarla yapılan interaktif etkinliklerdi” diyen Mert Can, Silikon Vadisi programı sayesinde elde edilen bu tecrübeyle Onward organizasyonun kapsamını genişleyerek finans, iş, yeni ekonomi, moda ve hukuk gibi alanları kapsayacak yeni programlar üretileceğini sözlerine ekliyor.

Onward hakkında daha fazla bilgi için http://www.onwardpage.com/ web adresi ziyaret edilebilir.

Güncel İçerikler