Genç Türk girişimciler dünyaya Berlin’den açılıyor

Melek yatırım ağı BIC Angels Türkiye’deki girişimlere Avrupa yolunu açtı. Türk girişimcilerin projelerini global pazara taşıyabilmeleri için Rainmaking Loft ile işbirliği yapan BIC Angels’ın çalışmaları Almanya’da büyük ilgi gördü. Türkiye ile Berlin girişimcilik ekosistemi arasında başlayan işbirliğinden ilk faydalananlar ise iki erken seviye Türk girişimi olan Influanza ve LocalGuddy oldu.

Dünyaya açılma hedefi taşıyan Influanza ve LocalGuddy Avrupa’nın en gelişmiş girişimci ekosistemi olan Berlin’de global rekabeti yaşayarak yeni iş fırsatları yakaladı. Berlin’de kullanıcı sayılarını iki katına çıkaran genç girişimciler yaptıkları sunumlarla melek yatırımcıların ilgisini de çekmeyi başardı.

BIC Angels’ın erken seviye hızlandırma programı BIC101’in Almanya’daki ilk temsilcileri de olan Influanza ve LocalGuddy’nin başarısında Rainmaking Loft’un yatırımcı ve Berlin ekosistemi networkü de önemli rol oynadı. Genç girişimciler Berlin’de hem startup’lar ile ortak çalışmalar yaptı hem de Türkiye pazarını yabancı girişimcilere anlattı.

bic-angels-berlin-girisimcileri01 Eylül’de başlayan ve bir ay süren Berlin programı kapsamında Dr. Joachim Behrendt, BIC Angels Yatırım Direktörü Mehmet Akalın, Influanza kurucuları Sercan Lir, Selçuk Kızıltuğ ve LocalGuddy kurucularından Emre Semercioğlu Avrupanın en büyük etkinlikleri kapsamında yer alan “Long Night of Startups” ve Techstars Demo Day 2016 etkinliklerinde boy gösterdiler. Berlin ekosisteminin en köklü çalışma alanlarından Betahaus’da girişimci ve yatırımcılara kahvaltı daveti veren BIC Angels hızlandırma programı olan BIC101’i ve İstanbul girişim ekosistemini Berlin’de bulunan girişimcilere tanıttılar.Etkinlik kapsamında Influanza ve LocalGuddy’nin yaptığı sunumlar da büyük ilgi gördü.

Influanza için Berlin çok büyük bir fırsat

Influanza kurucuları Sercan Lir ve Selçuk Kızıltuğ Berlin’deki deneyimlerini şu şekilde özetlediler; ‘Berlin, yeni ve global fikirler için harika bir başlangıç noktası. Influanza olarak, fikir aşamasından itibaren girişimimizi globale taşımayı hedeflemiştik. Bu doğrultuda Berlin bizim için kaçırılmaz bir fırsat oldu. Çok kısa sürede büyük yol kat etmiş olduk. Berlin’de sosyal influencerlar ve bloggerlar yeni influencer marketing fikirlerine çok açık olduğu için çok kısa sürede onların desteğini alarak büyümemizi gerçekleştirebildik.

Berlin’e gelmeden önce yaptığımız pazar araştırmalarında birkaç rakibimizin olduğunu ve burada bir pazarın oluştuğunu biliyorduk. Global rekabete açık olmak bizi şimdiden daha güçlü kıldı. Edindiğimiz tecrübeleri diğer Türk startup’lara aktararak başka girişimcilere de değer katmak istiyoruz.’

LocalGuddy olarak kullanıcı sayımızı iki katına çıkardık

LocalGuddy kurucularından Emre Semercioğlu ise şu açıklamalarda bulundu; ‘Berlin’de Avrupanın startup merkezinde 1 aylık süreç bizlere inanılmaz katkılar sağladı. Onlarca etkinliğe katılıp yatırımcılar ve girişimcilerle tanıştık, defalarca sunum yapma şansı yakaladık. Berlin’de Localguddy’nin temellerini attık. Bir aylık sürede kullanıcı sayımızı 2 katına çıkardık ve ciddi ilişkiler kurduk.

Yeni hedefimiz Berlin’e gelen traveler’ların Localguddy’i deneyimlemesini sağlamak. Çünkü Avrupa turu yapan hemen hemen her travelerın yolu Berlin’den geçiyor ve biz onların Berlin’de Localguddy’den memnun kalmalarını sağlarsak kendi ülkerine döndüklerinde de onlar birer Guddy olup tur yaratmak isteyebilirler. O yüzden Berlin bizim Avrupa yolundaki başlangıcımız için doğru şehir.

Güncel İçerikler