Ay sonunda devlete ödeyeceğiniz KDV nasıl hesaplanır?

Girişimcilerin özellikle dikkat etmesi gereken konulardan biri devlete ay sonunda ödeyeceği KDV’yi muhasebecinin yank sıra kendisi de hesaplayabilmesi. Çünkü yaptığınız işin gelir-gider dengesini KDV’yi de ekleyerek çok dikkatli hesaplamalısınız. Yoksa ay sonunda cebinize giren para, işletmenizin yaşamını zorlaştırabilir. İlk kez işletme kuracaklar için KDV nasıl hesaplanırı çok basit anlatmaya çalıştık.

Örnekle açıklayalım;

1000 TL’lik bir iş yaptığınızı düşünelim ve bunu +KDV üzerinden hesaplayalım.

Matrah: 1000 TL

KDV’yi %18 üzerinden diyerek hesaplarsak; 1000 TL’nin + %18 KDV’si = 180 TL olur.

Fatura toplamı KDV Dahil: 1,180 TL oldu.

Yukarıda bahsettiğimiz geliri elde edebilmek için;

Şimdi size müşteriye 1000 TL + %18 KDV faturası kestiniz ya, diyelim ki bu ürünü de siz başka üreticiden 500 TL’ye almış oldun. Ve siz de bu ürünü üreticiden alırken o da size bir fatura kesti.

Ne oluyor bu durumda?

500 TL + %18 KDV = 590 TL oluyor. Aslında siz 1,180 TL kazanmak için 590 TL KDV’ler dahil olmak üzere bir maliyete girdiniz.

Bu sonuçlara göre KDV Nasıl Hesaplanır?

Siz satış yaptığınız müşteriden 180 TL KDV aldınız ve üreticiye de 90 TL KDV ödediniz.

= 180 TL – 90 TL = 90 TL

Siz bu satıştan elde edilen gelirin 90 TL’sini devlete KDV olarak ödüyorsunuz. Eğer gider göstermezseniz bu örnek üzerinden gidersek; 180 TL KDV ödersiniz.

Devlet dilinden konuşmak gerekirse; cebinden çıkan KDV’yi cebine giren KDV’den çıkar, geriye kalan miktarı bana KDV olarak öde.

Cebinizde kalan fazla KDV 90 TL, Ay içerisinde aynı şekilde olan tüm KDV’ler ile aylık olarak toplanır ve tahakkuk fişi ile bankaya yatırılır. Bu işlemlerin nasıl yatırılacağını ise çalışacağınız mali müşaviriniz size söyleyecektir. Evet bir işletmeniz varsa; mali müşavir ile çalışmak zorundasınız.

Artık KDV’yi nasıl hesaplanırı çözdünüz. Bu bilgiler bir önceki yazımda da belirttiğim gibi sizin işletmenizin devamlılığı için önemlidir. Evet muhasebeciniz size bu bilgiyi elbet verecektir ama siz müşteriye fatura keserken bunları göz önüne almazsanız, Ay sonunda cebinizde kar kalmayabilir.

Güncel İçerikler