Girişimcilik bir hissiyattır, onu ruhunda hissetmektir. Tabii ki tüm donanımı sağlayıp, bu adımı atabilmektir. Birilerinin başarısını kendi başarımız gibi görüyoruz, onu kendimizin de başarabileceğini sanıyoruz. Bilgimizin olmadığı bir alana sadece iyi kazandırıyor diye girmek, başarısızlık hikayelerini çoğaltır. İstisnalar elbette olacaktır. Günümüzde 10 şirketin batmasıyla ancak 1 başarılı şirket çıkıyor. Herkes başarsaydı bugün dolar milyarderi şirket sayısı daha az, zengin şirket sayısı daha fazla olurdu, pastanın paydaşları çoğalırdı. Uçsuz bucaksız zenginliğe sahip şirketlerin varlıkları bölünebilseydi, daha fazla başarılı şirket olurdu.
Biz her işi yaparız değil mi? sadece paranın kokusu olsun yeter. Hemen o işe atılırız ancak kısa bir süre paranın hayalinden çok, başarısızlığın kabuslarını görmeye başlarız. Neden insanlar sabredip kendi alanlarında başarılı olmayı düşünmüyorlar? Bunu yendiğimiz an o zaman başarılı bir Girişimci olmuş oluruz. Piyasa sürekli açılıp-kapanan Çiğ Köfteci, Dönerci ve Cafelerle dolu… Ya da sürekli açılan ancak aylar geçmesine rağmen farklı bir nokta oluşturulamadığından batan web siteleri ile dolu.
Kopyalamayı seviyoruz, ancak eksik kopyalıyoruz. Başarılı bir girişimin hemen aynısını yapmaya kalkıyoruz ama başaramıyoruz. O işin her özelliğini kopyaladığınızı düşünüyorsunuz, hatta iki yeni özellik daha eklemişsiniz ancak tutmamış. Siz kopyalanması imkansız en büyük özelliği gözden kaçırmışsınız. O işe sahip insanların Vizyonu… Asla kopyalamazsınız. Bir süre sonra Girişiminizde tıkanırsınız, ve sadece katıldığınız ortamlarda biz Twitter’ı yeniden Mwitter olarak kurduk ama başaramadık dersiniz. Nasıl girişimci olunmayacağına iyi bir örnek olarak yeni girişimcilere de örnek olursunuz.
Başarı hikayelerinden ilham ve vizyon almak yerine, o hikayelerin aynısını uygulamayı deniyoruz, başaramıyoruz. Başarıya giden tek bir yol varmış gibi, garajda google’ı kurmaya çalışıyoruz… Okulu bırakmayı düşünüp, girişimcilik hayatına atılmayı planlıyoruz… Bırakın bunları da kendinize özgü bir yol çizin.
Araştırmaktan aciziz… Yeni bir işe atılmak için yukarıda dediğim gibi yapılmış örnekleri kopyalamaya çalışıyoruz. Araştırsanıza! İnsanların ne eksiği var, ne sorunu var… Biri çıktı kalem ve silgiyi aynı anda taşıyamayan veya yük olan insanlar için “Silgili Kalem”i çıkardı. Birisi baktı ki çocuklara araçta emniyet kemeri büyük geliyor ve koltuğa oturamıyor, hemen “Çocuk Koltuğu”nu buldu. Size en büyük tavsiyemiz; insanların hayatlarını ya da en basitinden kendi hayatınızı sürekli dışarıdan bakar bir gözle inceleyin. Hayatınızda ne eksik, ya da yaptığınız herhangi birşey nasıl farklı olursa bu insanların hayatını kolaylaşır, bunlara odaklanın. İnovatif olun.
Takım olmaktan korkuyoruz. Daha önceki yazımda detaylı bir şekilde anlattım. Sanki tüm başarıyı kendimiz sağlayacakmışız gibi birilerinin başarısı bizim başarımızı örter diye korkuyoruz. Birlikten güç doğar ilkesine saygısızlık edip, superman olmaya çalışıyoruz, ama bilmiyoruz ki o çizgi romanlarda…
Okumuyoruz… En son ne zaman bir kitap bitirdiniz? Kitaplar insana anlayamadığı bir vizyon katar. Sen okurken anlamazsın ne olduğunu ama bir iş başa düştüğünde görürsün işin senin bir fikrinle yürüdüğünü…
Herkesin CEO olma hayali… bu benim hemen hemen web sitesi açan her kişinin profilinde veya kartvizitinde gördüğün bir ibare… CEO… nedir bu CEO takıntısı? Kartvizitlerin kalitesi ve title kısmı bizi en ilgilendiren konu olduğu için, kusura bakmayın da iş yapacak zamanımız kalmamış.. Biz kartvizitleri yapmakla uğraşıyorduk. Facebook filmini izleyen herkes orada sosyal platformun nasıl geliştiğini görmekten çok kartvizite yazılan “CEO benim sürtük” bölümüne ilgi gösteriyor. Gerek yok… Bırakın unvan hayalini de işinize odaklanın.. sizi projenizin sıradan bir çalışanı olarak bilsinler, yeter ki iş yapın. Bugün tanıdığınız CEO’ların kaç tanesinin kartviziti sizde var ya da onların hangi görevde olduklarını bilmek için ağlarına baktınız? belki de hiçbirine. Günü geldiğinde insanlar sizi tanır.
Bu yüzden ülkemizde Girişimci olgunluğuna sahip Girişimci sayısı çok çok az. 2015 yılının Girişimcilik alanında bir kırılma noktası olmasını umuyoruz.