Türkiye’nin Üretim Gücünü Düşüren Sistem: Saadet Zincirleri

türkiye üretim

Saadet Zincirleri ile Girişimci olamazsınız. Yıllar önce en yakın arkadaşlarımdan biri bunlara üye oldu ve 3000 liradan fazlasını kaptırdı, pişman oldu, çünkü diğer sistemler gibi bu da battı. Eğer kendisine engel olmasam, işini bile bırakacaktı.

İçinizden bazıları birazdan yapacağım yorumu henüz düşünemediği için aydınlanmasını istiyorum. Birçok kişi ya da belkide siz, arkadaşlarınız tarafından toplantı adı altında bir cafeye çağrılıyor, orada sunumlar yapılıyor, müzikler çalıyor ve size zengin olma hayalleri kurduruluyor. Bu toplantılara katılanların birçoğu bu oyuna gelerek yüklü paralar ödüyor ve sisteme dahil oluyorlar. Ve senden de kazanman için, altına iki kişi bulmanı ve onlarında bu parayı ödemesini istiyor.

Çünkü seni sisteme dahil eden kişi (en yakın arkadaşın vs.) seni de altına almış ve para kazanmış durumda. Ve bu anlattıklarımı uzatmadan aynı bu şekilde sonsuz bir döngü halinde ilerletmeye çalışıyorlar. Bunun ürün şekli satılanı da var, ticari maske oluşturulanı da var.

Sonuç olarak benim gelmek istediğim asıl noktu şu;..

Bu tip sistemler, her şeyden önce sizi zengin olma hayaline kaptırarak, zamanınızı ve paranızı yiyor. Emeğinizi yiyor, bir vasıf sahibi olmanıza en büyük baltayı vuruyor. Girişimcilik hayalleri kurdurularak, umutlarınızla oynuyorlar.

Bu sistemlerde olmak; Girişimcilik değildir.

Saadet Zincirleri, Türkiye ekonomisine katılacak olan iş gücünü azaltarak işsizliği artırıyor. Bakın arkadaşlar, burada oluyor olmanız demek, bir iş sahibi olduğunuz anlamına gelmiyor. Bu sistemlerin bazı örnekleri geçmişte devlet tarafından baskınlar yapılıp, durdurulmuş durumda. Çünkü sizin hayallerinizle oynuyorlar, geleceğinize balta vuruyorlar. Bunlardan geriye kalanlar da bir çıkmaza girip ya devlet tarafından bitirilecek, ya da altınıza iki kişi bulamadığınız için siz bırakacaksınız. Evet birileri kazanıyor. Kim mi? Sadece piramit diye adlandırılan şemanın en üstündeki çok çok az insan. Siz ise onları görerek toz pembe bir şekilde ilerliyorsunuz.

Bu sistemler size bir vasıf, meslek kazandırmaz. Sizin hayallerinizle oynayarak, bir süre sonra ortada bırakırlar. Ayrıca hiçbir zaman o şirketlerin personeli olmadığınızdan, kimseden hak da talep edemeyeceksiniz.

Şu ayrıntıyı geçemeden edemeyeceğim. Aralarında illa ki biraz para kazananlar vardır ama onlar da bir süre sonra bu yolun sonuna geldiklerini anlayacaklar ve ne kaybettiklerini görecekler biliyor musunuz?

Bir meslek edinememenin verdiği pişmanlığı yaşayacaklar. Ancak gözünde sadece “para” olan insanlar; ne çevresine ne ülkesine ne de kendisine bir katkı yapabilir.

Erken yaşta çok para kazanma, emekli olma hayali olan insan Girişimci değildir. Girişimcilik, bir değer üretmektir, İnsanlara fayda sunmaktır.

Vergi ödemek, yaptığın işin doğru ve etik olduğu anlamına gelmez. Çünkü bazı arkadaşlarım bunu bana savundular. Bak biz vergimizi ödüyoruz. Peki ya sana paradan daha fazla ihtiyaç duyacağın yetkinliği, vasfı kim kazandıracak? Bu sistemlere özellikle lise, üniversite öğrencilerini almaya çalışıyorlar. Çünkü onların hayalleri büyük, bilgi tecrübe olmadığı için de zorluk sıfırdır, imkansız bir şey yoktur. Gerçek hayatı görmek zor olacaktır onlar için. Mesleğindeki Çıraklık dönemini bu hayallerin olduğu sistemlerde geçireceği için hiçbir zaman Büyük şirketlerin İnsan Kaynaklarının da dediği gibi; “kalifiyeli personel bulmakta zorlanıyoruz.” Sorsan herkes uzman ama iş yapmaya gelince, bir bakkal dükkanını bile emanet edemezsin.

Bu yazıyı okuyup, bu sistemlerde olan bir kişi yorumlarımı anlamak istemeyecektir. Bana kızacaktır. Ve ben de ona göre gerçeği göremeyen kişi olarak kalacağım.

Bu soruma cevap verin; üzerinde uzmanlaştığınız mesleği yaptığınız bir şirket kapanırsa veya batarsa ufak bir süre işsiz kalırsınız ama yeni bir şirket bulursunuz, peki bu sistem battığında yeni gireceğiniz şirkete hangi unvanınızla girmeyi planlıyorsunuz? İş geçmişinize ne yazacaksınız?

Bu yazımda size memur zihniyetli olun demiyorum, Girişimcilik yapmayın demiyorum. Aksine bu “Saadet Zincirleri” ile sahte hayallere kapılmayın diyorum. Türkiye’de bulunan 2 kişi bulma veya altına kişi bulma olan sistemlerin hepsi “Hayal Para” sistemleridir. Sizin geleceğinizin düşmanıdır.

Bunlarla ilgili her yerde yüzlerce yazı var, ve bu sisteme girip pişman olan yüzlerce de insan var. Çünkü hayatlarının en güzel yıllarını para kazanma hayalleri peşinde harcadılar. Bu zincirler ile İşsizlik artıyor.

Üretmek: bilgi üretmektir, meyve sebze üretmektir, robot üretmektir, teknoloji üretmektir, sağlık teknolojileri, otomobil üretmektir, çözüm üretmektir… “Saadet Zincirleri” ile bilgi dahil hiçbir şey üretemezsiniz. Türkiye, üreten toplum olma yolunda ilerlerken böyle sistemler de tam bir engel oluyor.

Beni en çok endişelendiren ise; Türkiye’nin üretim gücü nereye gidiyor?

türkiye üretim gücü

Güncel İçerikler