Yemek Sepeti’nin geçmişten günümüze uzanan başarı hikayesi

Yemek Sepeti, bugün 589 milyon dolarlık bir rakamla exit değeri en yüksek olan başarılı bir İnternet girişimidir. Nevzat Aydın liderliğinde 2001 yılında kurulan Yemek Sepeti bünyesinde 400’ten fazla çalışan ve arkasında güzel bir başarı hikayesi var. Gelin bu 16 yıllık süreci beraber inceleyelim.

Yemek Sepeti’nin kurucusu ve CEO’su olan Nevzat Aydın, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldu. 2000 yılında eticaret eğitimi için bir Startup merkezi olan San Francisco’ya gidiyor. Burada okurken Amerika’da olan başarılı girişimleri ve bunların iş modellerini inceledi.

Sonrasında İnternet üzerinden yemek sipariş fikri ilgisini çekiyor. Eğitimini yarım bırakıp bu fikri hayata geçirmek için hemen Türkiye’ye dönüyor. Hemen en yakın iki arkadaşı Cem Nufusi ve Melih Ödemiş‘e fikrini anlatıyor. Bu fikir; İnternet üzerinden restoranların kullanıcılardan yemek siparişi almasını sağlamak. Hem de telefonla bile henüz doğru düzgün sipariş verilmeyen bir pazarda.

Cem Nufusi, Nevzat Aydın, Melih Ödemiş

Ve Yemek Sepeti’nin hikayesi 3 kurucu ortak ile 40 metrekare’lik bir ofiste başlıyor. Hemen restoran görüşmelerine başlayan bu ekip, görüştükleri ilk 15 restorandan red cevabı alıyor. İlk etapta restoranları ikna etmekte zorlansalar da, 26 restoran ile zorlu bir anlaşma sürecinin sonunda yola koyuluyorlar.

İlk olarak siparişlerini yazıcı ve faks üzerinden almaya başlıyor. Ve bu uzun bir süre böyle gidiyor.

Rocket Internet isimli şirketin kurucuları ve sahipleri Alman Samwer kardeşler ile ortaklık imzaladılar. Bu günden itibaren şirketin siparişleri de artmaya başladı. 2010 yılında Yemek Sepeti günlük 1-2 siparişten 25 bin siparişe ulaşıyor.

Geçtiğimiz ilk 10 yıllık sürenin, ilk 5 yıl para kazanmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Fikirlerine olan inancı ve iyi bir ekip olmaları, şirketin istikrarını korumadan çok büyük etken oluyor.

iPhone ile mobil üzerinden sipariş almaya başlıyorlar. 2010’nun sonları 2011’in başlarına günde 28-29 bin sipariş alan Yemek Sepeti, 900 bin kullanıcıya ulaşıyor.

2012 yılında General Atlantic, şirkete 44 milyon dolarlık bir yatırım yaparak şirketin azınlık hissesine sahip oluyor.

Yemek Sepeti bu yatırımdan sonra hızına hız katarak büyümesini katlayarak artırıyor.

Bugün günde 100 bin üzerinde sipariş alan dünyanın en büyük online mutfağı Yemek Sepeti, Mayıs 2015’te Almanya merkezli Delivery Hero şirketi tarafından 589 milyon dolar karşılığında satın alındı. Şirketin hisselerinin tamamı (%100) bu şirkete satıldı.

Nevzat Aydın, Yemek Sepeti’nde CEO’luk görevine devam ediyor. Sözleşmeye göre ne kadar daha kalacağı henüz bilinmiyor ancak bu hikaye Türk İnternet tarihine başarılı bir serüven olarak geçiyor.

Özetleyecek olursak; 16 yıllık bir süreçte çok red yiyorlar. Siparişlerde sorunlar yaşıyorlar, ilk siparişlerinin teslimatında da sıkıntı yaşıyorlar. Henüz doğru düzgün telefonla bile sipariş verilmeyen bir pazarda, İnsanları İnternet üzerinden sipariş vermeye ikna ediyorlar ve bunu başarıyorlar. Bu zamana kadar bazı rakipleri çıkıyor ancak pes etmiyor, bir şeyleri farklı yapıp rakiplerini geçiyorlar. İlk günkü inançları ve hevesleri, şirketin satılmasına rağmen 2017 yılında da devam ediyor.

Delivery Hero ile Nevzat Aydın’ın bir karesi

Yemek Sepeti, bugün başarı kitaplarında okutulacak bir hikayeye sahip. Ders çıkarmasını bilirsek ve biz de bir şeyleri yapma konusunda, bu sabrı gösterirsek ikinci, üçüncü… bu değerde şirketler çıkar.

Gittigidiyor’un eBay’e satılması da bir başarı hikayesidir. Bu şirketi de farklı bir yazıda size anlatacağız.

Güncel İçerikler