TÜBİTAK 1511 Programı ile Girişimciler için 3 Milyon TL’ye kadar hibe desteği alma imkanı

2017 yılının başlamasıyla birlikte çoğu sektörde olduğu gibi devlet nezdindeki Ar-Ge ve girişimcilik fonlarında da bariz bir hareketlenme gözleniyor. Özellikle TÜBİTAK tarafında önce ödemelerin hızlandırılması ve akabinde 1512 BİGG programının yeniden açılması, sermaye arayışındaki girişimcileri oldukça heyecanlandırdı.

TÜBİTAK son olarak, 1511 Öncelikli Alan Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında oldukça özgün teknoloji alanlarında 32 ayrı çağrı açarak bahsi geçen alanlarda çalışan girişimciler ve teknoloji şirketlerine proje başına 3.000.000 TL’ye varan hibe desteğinden faydalanma imkanı sunmuş oldu.

Peki TÜBİTAK 1511 Programı nedir? Nasıl destek alınır? Diğer programlardan farkları nedir? Bu yazımızda tüm bu sorulara olabildiğince net yanıtlar vermeye çalışacağız.

Girişimciler ve İşletmelere Yönetlik TÜBİTAK Destekleri

Yukarıdaki görselde ifade edildiği üzere temelde girişimcilerin TÜBİTAK nezdinde faydalanabileceği 5 ana destek programı var. İstatistiklere, en çok 1507 ve 1501 programına başvuru yapıldığını gösteriyor. Çünkü her iki program için de yılın 365 günü konu ve sektör sınırlaması olmaksızın başvuru yapılabiliyor. Örneğin kuruluşundan bu yana saha satış yönetimi yazılımları geliştiren bir işletme, istediği herhangi bir zaman diliminde “makine öğrenmesi destekli beyin egzersiz ve eğitim yazılımı” gibi bir proje için 1501 ve 1507 programlarına başvuru yapıp hibe alma fırsatı edilenebilir.

1509 programı için ise yurt dışından en az 1 ortak bulması gerekli. Akabinde yine zaman ve konu sınırlaması olmaksızın başvuru yapılabilir. 1512 programı içinse girişimcinin bireysel olarak ve çağrı açıldığı zaman başvuru yapması gerekli.

Diğer 4 programın aksine 1511 programı ise; her yıl 2 defa TÜBİTAK tarafından açılan özel teknoloji alanlarına yönelik olarak “yine bu alanlarda özelleşen ve teknolojik know-how sahibi” teknoloji şirketlerinin başvurularını kabul etmektedir. Eğer ilgili teknoloji şirketi, 1511 çağrısının gerektirdiği uzmanlık alanına sahip değilse ve/veya bunu proje dökümanında yeterince iyi anlatmazsa, henüz projenin ön değerlendirme aşamasında elenmesi söz konusu olabilecektir.

Aşağıdaki görselde, henüz 1 gün evvel TÜBİTAK tarafından 1511 programı kapsamında açılan yeni proje çağrıları yer almaktadır.

TÜBİTAK 1511 Programında Açılan Yeni Çağrılar (Haziran 2017)

1511 programları, girişimci ve teknoloji şirketlerinin diğer TÜBİTAK programlarına oranla çok daha yüksek destek oranlarıyla çok daha fazla hibe alabilmelerini sağlamaktadır. Örneğin 1507 programında KOBİ ölçeğindeki bir işletmenin alabileceği maksimum hibe miktarı 375K iken 1511 programında 3M; 1501 programı kapsamında Sanayi ölçeğindeki bir işletmenin alabileceği maksimum destek oranı %60 iken 1511 programında %66’dır. Bu yönüyle 1511 programı, diğer programların aksine çok daha caziptir.

O halde, 1511 programından faydalanmak için ne yapmak gerekli?

  1. Bu bağlantıda işletmenin faaliyet alanları ve teknolojik yeteneğiyle uygun bir çağrı bulunmalı,
  2. Bulunan uygun çağrıya ait çağrı rehberi detaylıca okunmalı ve çağrıya ilişkin özel şartları sağlamak adına gerekli adımlar atılmalı,
  3. TÜBİTAK’ın proje başvuru sistemi PRODİS, üzerinden işletmeye bir profil oluşturulmalı ve ön kayıt işlemi gerçekleştirilmeli,
  4. PRODİS üzerinden proje dökümanı hazırlanmalı ve TÜBİTAK’a online olarak gönderilmeli.
  5. Sabretmeli 🙂

1511 programına ilişkin takvim ise şu şekilde:

Başarılar!

“Not: yazının hazırlanması sürecinde egirişim’e özel desteklerini esirgemeyen Projemetre R&D Consultancy ekibine teşekkürler.”

Güncel İçerikler