TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları, Antalya’da büyük bir katılımla gerçekleştirildi

TURKCELL ana sponsorluğunda, TOBB ve TEB işbirliğinde EticaretSEM tarafından organize edilen TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları 26 Ocak’ta Antalya Su Otel’de gerçekleştirildi. Eticaret sistemlerinin, teknoloji mentorluğunun ve dijital dönüşüm süreçlerinin gündeme alındığı etkinlik, alanından uzmanların sunumlarıyla devam etti. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte sektöre dair inovatif çözümler ve sorunlar masaya yatırıldı.

Açılış konuşmasını yapan EticaretSEM Kurucusu ve TOBB E-Ticaret Meclis Başkan Yardımcısı Merter Özdemir “Amacımız değil araçlarımız değişiyor. Jeton kontör oldu, ansiklopedi wikipedia oldu. Ticarette de amacımız hala aynı, amacımız malımızı satmak ama kullandığımız araçları değiştiriyoruz. Bir dijital dönüşüm aşamasındayız. İşlerimize teknolojiyi ne kadar erken entegre edersek, uyum sağlama kapasitemiz de o kadar artar” dedi. Konuşmasını gerçekleştirmek üzere sahneye çıka Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin Şunları söyledi: “Teknoloji Buluşmaları bizim oda olarak bu yılki hedeflerimize çok uydu. Çünkü biz 2017’yi inovasyon yılı ilan etmiştik. Bazıları terör varken, turizm düşüşe geçmişken neden inovasyona yoğunlaştığımızı sorguluyor. Ama artık dünya eski dünya değil. Teknoloji ilerlerken siz oturup da arkasından bakamazsınız. Silah kılıcı her zaman yener. Kazanmak istiyorsak teknolojiye yatırım yapmalıyız.”  TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ise yaptığı konuşmada şunları anlattı: “Geçtiğimiz yıl TOBB bünyesinde e-ticaret meclisini kurduk. Meclisimiz eliyle dünyada da Türkiye’de de yeni gelişmekte olan e-ticaret sektörünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Meclisimizin çalışmalarıyla alakalı yakında çok şey duymaya başlayacaksınız. Türkiye dünyanın en önemli 6. Turizm destinasyonu ama 2016 çok zor geçti. Terör belası turist sayısını geçtiğimiz yıl yüzde 30 aranında düşürdü. Antalya da bundan en çok etkilenen şehirlerden biri. Bu arada da şunu gördük ki; tur operatörlerine bağımlı bir turizm sistemiyle daha ileri gidemeyeceğiz. Google verilerine göre dünyada tatil amaçlı seyahate çıkan her 100 kişiden sadece 30’u tur operatörünü tercih ediyor. Geri kalanı tatil planını internetten yaptığı araştırmalarla belirliyor. Bu anlamda turizm dijitale geçmesi ve dünyaya açılması gereken en öncelikli konularımızdan biri. E-ticaretin önündeki engellere gelecek olursak bunlardan ilki güven problemi. Yapılan bir araştırmaya göre “Bir başkasına güvenir misiniz?” sorusuna İsveç yüzde 63 ile evet diyor. Bu rakam Türkiye’de yüzde 8. İşte bu güven sorunu bir internet sitesine kredi kartı bilgilerini vermeyi haliyle e-ticareti zorlaştırıyor. TOBB olarak bu konuda e-ticaret tescili, güven damgası uygulaması ve lojistik merkezi üzerine çalışıyoruz. Bakanlığa da düşüncelerimizi bildirdik. Özellikle güven damgası uygulamasıyla güven sorununu aşabileceğimize inanıyorum.”

Paneller ve sunumlarla devam eden TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nda dikkat çekenler şöyleydi;

YIKICI İNOVASYON ÇAĞINDAYIZ

TURKCELL Kurumsal Satış Direktörü Serdar Tarhan:

Günümüzde en önemli kavramlar dijital dönüşüm, inovasyon ve girişimcilik. Hız en önemli unsurlardan. Harley Davidson firmasının piyasa değerinin 1 milyar dolara ulaşması için 86 yıl geçti. Twitter ise sadece 3 yılda bu rakama ulaştı. Bu çarpıcı başarıların ardında yıkıcı inovasyon kavramı vardır. Yani gelir ve tüm algıyı yıkar, yerine yeni bir şey koyarsınız. Uber’in tek bir aracı yok ama ulaşım lideri, Airbnb’nin hiç oteli yok ama bütün otelleri bünyesinde barındırıyor. Alibaba’nın hiç stoğu yok ama ticaret lideri. Facebook hiç içerik üretmiyor ama içerik lideri. İşte bunlar yıkıcı inovasyondur. Bizim de algımız bu yönde olmalı. Bulut teknolojilerinin gelişmesiyle, herkesin bilişim hizmetlerini hiç yatırım maliyeti olmadan kullanabilmesi ve işini geliştirebilmesi mümkün.

KOBİLERİ YURTDIŞINA AÇACAĞIZ

Gittigidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli:

2016 hepimiz için çok zor bir yıl olmasına rağmen, Türkiye’de e-ticaret sektörü yüzde 24 büyüdü. Gittigidiyor ise yüzde 33 büyüdü. Yıldızımızın parladığı bir yıl oldu diyebilirim. 2017’de odağımız kobiler olacak. Bir e-bay şirketi olmamızın tüm avantajlarını kullanarak bu yıl kobilerimizi yurtdışına açarak e-ihracata destek olacağız. Türk ürünleri için yurtdışında talep yaratmak da planlarımız arasında. 2017 büyüme hedefimiz ise yüzde 45.

Gittigidiyor Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Esra Midilli Erten:

2017’de kadınlara özel projeler geliştirerek, kadınlarımızı e-ticaret ağına daha çok dahil edebilmeyi umuyoruz. Kadın girişimcilere hem eğitim hem de fon tarafında destek sağlıyor olacağız.

ANALİZ EKSİKLİĞİ MÜŞTERİ KAÇIRIYOR

EMARSYS Pazarlama Direktörü Ekin Şahin:

Veri ve kanal patlaması yaşadığımız, kullanılan sistemlerin her geçen gün arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bunların hepsi büyük bir ölçek getiriyor. 2.4 milyar kullanıcının verisini biz işliyoruz. Satıcılar pazarlama stratejileri için duygularını kullanır. Ama bu çoğu zaman yanıltıcı olur. En sevilen müşteri en iyi kazandıran müşteri olmayabilir. Analiz yetersizliğinden dolayı firmalar müşteri kaybedebiliyor. Doğru kişiye doğru indirimi yapmak için bile ciddi bir analiz gerekiyor. Ölçek arttıkça iş akışları da artıyor. Biz tüm bu süreçleri yapay zeka algoritmalarıyla çözüyoruz ve devamlı kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

HER AY YÜZ BİNLERCE AĞACI KURTARIYORUZ

FIT Solutions Çözüm Yöneticisi Okan Şafak:

Ayda 50 milyar dolar değerindeki e-fatura FIT üzerinden geçiyor. Bu iş süreçlerini kolaylaştırmakla beraber, yüzbinlerce ağacın korunması anlamına da geliyor. 50 milyarlık faturayı üst üste koysanız Everest’ten 40 kat yüksek olur. Yanyana koysak da 1 milyon kilometre eder ki bu da dünyanın etrafını 26 kere turlamak demektir.

İNSNALAR YENİ YETENEKLER KAZANACAK

TOBB Girişimcilik ve Sektörler Dairesi Başkanı Ozan Acar:

Bu devirde dijitalleşmeden zenginleşmek mümkün değil. Uber ve Airbnb gibi yıkıcı inovasyon firmalarının çoğalmasıyla işsiz insanlar ordusu olacağı gibi bazı kaygılar oluyor. Ama tam tersine insanlar yeni yetenekler kazanacak ve yeni iş alanları ortaya çıkacak. Hatta Danimarka bu yapısal işsizliğe engel olmak için yeni kabiliyetler kazandırma çalışmalarına başladı. Şirketlrein dönüp kendilerine bakması gerektiği bir dönemdeyiz.

GİRİŞİMCİYE 700 MİLYON LİRA KREDİ VERDİK

TEB Girişim Bankacılığı Direktörü İbrahim Coşkuner:

Dünyadaki girişimcilik furyası ile beraber TEB olarak Girişim Bankacılığı birimimizi 2013 yılında açtık. Araştırmalara göre geleneksel firmaların istihdama olan katkısı ciddi bir düşüşte. Bu nedenle girişimcilik diyoruz. Bilgiye kim sahipse o büyük bir firma kurabiliyor günümüzde girişimci olarak. Bu bir fırsat eşitliği de demek aynı zamanda. Bu nedenle girişimciliği çok önemsedik ve 2013’den bu yana toplam 700 milyon lira kredi verdik. Türkiye’de 10 şehirde TEB Girişim Evi kurduk. Silikon Vadisi’nde de bir merkezimiz var.

BULUT İLE TÜM FİRMALARA EŞİT HİZMET

Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli:

E-ticaret sitelerinin altyapı hizmetlerini sağlayan ikinci büyük firmayız. Bulut teknolojileri sayesinde günde 5 bin paket çıkaran e-ticaret siteleriyle birkaç paket çıkaran sitelere ayı hizmeti verebiliyoruz. Karlılık raporlamaları ve reklam ölçümü konusunda da hizmet veriyoruz. Böylece doğru yere reklam vermesini sağlıyoruz müşterinin. Pazarda şu an için yüzde 25 payımız var. Geçen sene yüzde 150 büyüdük. 2017’de de büyüme hedeflerimizi sürdüreceğiz.

MORAL VE MOTİVASYONU DÜŞÜRMEYİN

Oevbuev Kurucusu Mustafa Sözkesen:

Denizli’nin en önemli kaynağı tekstildir. Hemen her atölyede hatta evde atıl kalmış satılmamış tekstil ürünleri vardı. Ben de bunu faydaya dönüştürebileceğimi düşünerek oevbuev.com’u kurdum. Her şehirden şehrin kendi ihtiyacına yönelik bu tarz girişimler çıkabilir, çıkmalı. Ben yola çıktığımda yıl 2012’ydi. Başlarda hiç kaale alınmadım. Verin mallarınızı internette satayım dediklerim bana başlarda inanmadı. Bir girişimci tüm bu olumsuz yorumlara aldırmayan bir kişi olmalı. Moral ve motivasyonlarını düşürmemeliler.

Etkinlik Kariyer.net Batı Anadolu Satış Birim Müdürü Oğuzalp Karataş, Pepakura Dijital Ajans Başkanı Aykut Duman ve Q’in Medya CEO’su Çiğdem Özkan’ın sunumlarıyla devam etti.

Güncel İçerikler